Közélet

2016.06.23. 16:41

ÁNTSZ: betegségek forrása lehet a klíma

A nem megfelelően karbantartott klímaberendezések egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban - hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ.

BEOL

A nyári hónapok előtt, de legkésőbb mielőtt a klímát használjuk, ajánlott annak tisztítását elvégezni.

Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek az érintettek az alábbi problémákkal kapcsolatban, amennyiben a berendezések karbantartása nem történt meg vagy nem megfelelő.

Különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg a klímaberendezés vagy a szellőzőrendszer közegében, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban, melyek a használat során kijutnak onnan és allergiás valamint asztmás megbetegedéseket okozhatnak.

A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, amely a már említett problémákon kívül szintén légzőszervi panaszt, illetve a bőrünk kiszáradását is okozhatja. Ezért a javasolt a relatív páratartalom értékét 50% körül tartani.

Érdemes elkerülni, hogy a hideg levegő közvetlenül érjen bennünket ugyanis a szem a torok és az orr nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, de előfordulhatnak ízületi fájdalmak valamint gyulladásos és megfázásos tünetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!