2016.06.21. 19:47
Mit ennének a gyerekek, minek örülnének a szülők?
Kiértékelték azokat a kérdőíveket, amelyeket a gyermekek és a szülők tölthettek ki annak kapcsán, hogy mennyire elégedettek a menzával. A tapasztalatokat leszűrik, és igyekeznek az igényeknek megfelelő ételeket készíteni a békéscsabai óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, illetve a tálalásra is jobban figyelnek a jövőben.
Fotó: Lehoczky Peter
Több intézkedés is született a gyermekélelmezési intézmény tevékenysége kapcsán. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy a konyhákon készített ételek megfelelhessenek a korszerű és egészséges táplálkozás követelményeinek, emellett pedig örömmel fogyasszák azokat az óvodások, az általános és a középiskolások – hangzott el a kedden a Gyulai úti konyhán tartott sajtótájékoztatón.
Szarvas Péter polgármester elmondta: a gyermekélelmezési intézmény négy konyhán – az iskolai napokon – csaknem tízezer adag ételt készít. Tavaly novemberben nagy port kavart a csicsóka körettel kínált harcsaapró, ami egyesek szerint nem sikerült túl jól. Ezt követően határoztak úgy: megnézik a gyermekélelmezési intézmény tevékenységét, melynek nagy a felelőssége, hiszen a gyerekek napi energia-, tápanyagbevitelének nagy részét biztosítania kell a menzának.
Kérdőívet töltettek ki a gyermekekkel és szüleikkel, melyek közül ezer hasznosnak bizonyult, vissza is érkezett az idei első és második negyedévben. Emellett javaslatokat vártak telefonon, e-mailben és a közösségi portálon. A tapasztalatokat leszűrték, a legtöbb ajánlást már beépítették, azaz, már az utóbbi időben is igyekeztek az étlapot és a választékot a gyermekek szája íze, kívánsága szerint összeállítani.
A következtetésekről szólva Szarvas Péter elmondta: bár nincs kirívóan rossz vélemény az elkészült ételekről és azok tálalásáról, túl sem dicsérték azokat. Látszik, hogy minél idősebbek a gyermekek, annál válogatósabbak, kevés fajta ételt fogyasztanak szívesen, ehelyett szűk skálára korlátoznák, hogy mi legyen az étlapon. Ugyanakkor szívesen fogyasztanak olyanokat, amelyek tele vannak ásványi anyaggal és vitaminnal.
– Abban teljes volt az egyetértés, kortól függetlenül, hogy mi a kedvencük – folytatta a városvezető. Nyerő volt a gyümölcs- és a paradicsomleves, illetve a rántott hús, a bolognai spagetti, a túrós csusza. Szarvas Péter azonban kiemelte, hogy meg kell felelni a jogszabályoknak, az étlapot szerkeszteni kell, nem lehet minden nap csak ezeket kínálni.
Hozzátette, hogy a tálalás terén előrelépés várható, a gyermekélelmezési intézmény munkatársainak bemutatót tartanak majd, hogy az ételeket megfelelő minőségben és a fiatalok kívánságainak, igényeinek megfelelően tálalhassák. Összességében kiemelte: a mintamenza program nemes célokat szolgál, azonban a korszerű és egészséges táplálkozás mellett annak is fontos szempontnak kell lennie, hogy a gyermekek mit szeretnének, mik az igényeik.
– Békéscsaba négy éve csatlakozott a mintamenza programhoz – ismertette Pohászka Béla. Az országos tisztifőorvosi megbízott kiemelte, a cél az, hogy megfelelő minőségű alapanyagokból jó ételek szülessenek. Hangsúlyozta: már óvodás korban el kell fogadtatni, meg kell szerettetni bizonyos ízeket a gyermekekkel. Hozzátette, nemcsak a békéscsabai kérdőív, hanem más visszajelzések nyomán is változni fognak a jogszabályok, például a só és a cukor terén.
Bíró Csaba, a gyermekélelmezési intézmény vezetőhelyettese, bizottsági elnök kiemelte: fontos, hogy egészséges és minőségi ételeket fogyasszanak a gyermekek. Elmondta továbbá, hogy szükség van a négy önkormányzati konyha fejlesztésére, modernizálására, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében terveznek is. Hozzátette emellett, hogy az utóbbi három évben nem emelkedtek Békéscsabán a menzáért fizetendő térítési díjak.
Ebédet adnak a rászoruló gyerekeknek
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta: bár véget ért a tanév, a gyermekélelmezési intézményben a munka nem áll meg. A város 4,8 millió forintot fordít arra, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, rászoruló, nehéz helyzetben élő fiatalok – nagyjából 350 gyermekről van szó – naponta legalább egyszer meleg ételhez jussanak a nyári szünetben. Az ebédért nem egy helyre kell menni, azt majd’ tíz helyen, az egyes városrészekben osztják. Kiemelte, hogy az első napon, néhány kivételtől eltekintve, mindegyik ételt ki is osztották.