Közélet

2016.05.30. 18:04

Indonéz nagykövet az orosházi gimiben

Az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete, Wening Esthyprobo Fatandari az orosházi Táncsics gimnáziumban rendhagyó földrajzórát tartott hétfőn. Békés megyei látogatása egy sorozat része: minden megyében felkeres egy középiskolát, hogy a fiatalok körében népszerűsítse országa kultúráját. A Békés megyei önkormányzat által javasolt iskolák közül a diplomata az orosházit választotta.

Csete Ilona

Az Indonézia iskolába jár program keretében látogatta meg az orosházi középiskolát Wening Esthyprobo Fatandari, Indonézia magyarországi nagykövete. A fiatalokkal való találkozás előtt a sajtó munkatársainak elmondta, a program 2015 szeptembere óta zajlik. A Táncsics a 15. középiskola, ahová delegációjával ellátogatott. Szeretné, ha a magyar fiatalok is alaposabban megismernék a szigetország kultúráját, történelmét, természeti kincseit, az ott élő embereket. Magyarországi tapasztalatai jók az oktatás terén, európai színvonalúnak nevezte.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kattintson galériánkért! Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

Megítélése szerint a felsőoktatás vonzó az indonéz fiatalok számára, szorgalmazzák is, minél többen jöjjenek hazánkba tanulni, különösen a mesterfokozatok, a Phd. megszerzése érdekében.

— A világ hatalmas. Az ázsiai országok sokaságára a tanórákon nem juthat elég idő. Indonéziára a magam módján én is szeretném ráirányítani a diákok figyelmét. Kerüljünk így is közelebb egymáshoz. Ez a korosztály nagyon fogékony az újra. Reményeim szerint 20 év múlva már ők lesznek a döntéshozatalban meghatározó emberek, és széles világlátásukkal sokat tudnak majd tenni országukért — fogalmazott a nagykövet.

Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa. A 250 milliós ország népességének 60 százaléka a fiatalabb korosztályt képviseli. Az okostelefonok, a világháló korszakában nincsenek már távolságok. Az információs technológia segítségével minden elérhetővé válik.

— Ebben a világban a mi fiataljainkat a haza szeretetére neveljük, az indonéz életérzésre, a közös nyelv használatára. Tele vannak tudásvággyal a világ megismerése iránt — mondta Wening Esthyprobo Fatandari. A legnagyobb szigetország magyarországi karrierdiplomatája nem érkezett üres kézzel Orosházára. Az iskola igazgatójának, dr. Blahó Jánosnak átadta hazája viseletét, egy batikot. Nőies és csinos, indonéz ruházata kapcsán megtudtuk, Wening Esthypro női nagykövetként népszerűsíti a 34 indonéz közigazgatási egység viseleteit, hazája öltözködési kultúráját is. Ebben elhivatott, s nőként vállalja a divatdiplomáciai feladatokat is.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Kattintson galériánkért! Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

Mielőtt a gimnazisták filmeken, előadásokon, táncokkal és a népzene nyelvén keresztül kaphattak ízelítőt Indonéziából, Zalai Mihály, a Békés megyei önkormányzat elnöke elárulta, Indonéziával korábbról van kapcsolata Békés megyének.

— Partnerségi együttműködésünknek köszönhetően Észak-Szumátra tartománnyal ápoltunk szorosabb kapcsolatot. Indonézia többször bemutatkozott megyénkben. Személyes, napi kapcsolatot is ápolunk is e távoli országgal. Jakartában él és dolgozik Várfi Péter külgazdasági attasé — mondta Zalai Mihály.

A táncsicsos diákokat köszöntve így fogalmazott a nagykövet: „Azért jöttem, hogy magot ültessek, ami, ha szárba szökken, elvezethet bennetek az én országomba.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!