Közélet

2016.05.30. 16:13

Békéscsabai máklikőrrel is kínálták a kínaiakat

Hattagú kínai delegáció érkezett hétfőn Békéscsabára Ninghai megyéből Lin Jian tanácsadó és két polgármester, Li Yuan és Ye Ting vezetésével.

L. B., fotó: Lehoczky Péter

Fotó: Lehoczky Peter

A kapcsolatot a felek már 2011-ben felvették, most pedig folytatták a közös munkát. Ahogy Békéscsaba vezetése, úgy a kínaiak szerint is érdemes még szorosabbra fűzni az együttműködést.

Szarvas Péter polgármester beszélt Békéscsaba történelméről, hogy 60 ezren élnek a megyeszékhelyen, mely egyre fejlődik, egyre erősebbé válik. Hangsúlyozta, hogy Békéscsaba elérhetősége is javul a jövőben. Hanó Miklós alpolgármester arról szólt, hogy a tárgyalások a gazdaság, a sport és a kultúra terén egyaránt eredményesek lehetnek.

Egy kínai mondás szerint minél többször találkoznak, annál közelebb kerülnek egymáshoz a partnerek – ecsetelte Lin Jian tanácsadó, aki szerint erősíteni kell a kommunikációt, szorosabbra kell fűzni a már meglévő kapcsolatot. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben Békéscsaba vezetése is ellátogat Kínába.

Azt követően, hogy Szarvas Péter egy olyan, Békéscsabán készült máklikőrrel kínálta a kínaiakat, mely Sanghajban is díjat érdemelt ki, kiemelte: a város az egyedi termékekben is erős. Utána Szántó Zsolt kabinetvezető mutatta be a békési megyeszékhelyet, annak látványosságait, gazdasági lehetőségeit, az utóbbi időszakban megvalósult fejlesztéseket, illetve a terveket.

Hogy mit kell tudni Ninghai megyéről, arról Lin Jian tanácsadó beszélt. Elmondta, hogy gazdaságilag Kína egyik legerősebb térségéről van szó, ahol 8 százalékos növekedést értek el az utóbbi időszakban, és ahol több mint 1 800 négyzetkilométeren 600 ezren élnek. Kína egyik legnagyobb városa, Sanghaj is közel található, illetve a ningboi kikötő is, ahol több milliárd áru fordul meg évről évre.

Fejlett az autóipar, a gyárakban olyan termékeket állítanak elő, amiket aztán a Mercedes, az Audi és a BMW számára szállítanak be. A jövőben több fejlesztést terveznek, erősítik a gyógyszeripart, orvosi készülékeket, s évente kétezer elektromos autót gyártanának. Napelemek, illetve magánemberek számára repülőgépek gyártásában is gondolkodnak. A turizmusban is erős Ninghai, rengeteg ókori emlékkel rendelkezik, valamint gyógyvizekkel.

Szarvas Péter a kölcsönös bemutatkozásokat követően kiemelte, hogy mind a két térség fejlődőképes, és szerinte gyümölcsöző lehet az együttműködés.

Lin Jian szerint Békéscsaba nemcsak szép város, hanem lendületes is, ami tetszik nekik. A kínaiak egy újabb selyemutat építenének ki Európa felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!