Közélet

2016.05.28. 17:22

Megosztott Biharugra, szükség van-e időközi választásra

Időközi önkormányzati választások lesznek július végén Biharugrán, miután feloszlatta magát a képviselő-testület. Az okok között szerepelt az is, hogy a közfoglalkoztatási programban szabálytalanságokat véltek felfedezni. A helyiek egy része szerint nem úgy ment a projekt, ahogy kellett volna, a másik része szerint viszont „kamu az egész”.

Licska Balázs

Napokkal ezelőtt egy közlemény jelent meg Biharugra hivatalos weboldalán és Facebook-oldalán, melyben Vígh Ilona polgármester jelezte, hogy feloszlatta magát a képviselő-testület. Azt írta, hogy javában tart az európai uniós és a hazai pályázati időszak, és hogy emiatt sok millió forint forrástól eshet el a település. A dokumentumnak viszont időközben nyoma veszett, azt levették mind a biharugra.hu oldalról, mind a Facebookról.

A feloszlatást kezdeményező Bíró Gyula, Kiss Annamária és Makra Győző is írt egy levelet a biharugraiaknak az „igazságról”, hogy miért is döntöttek úgy, legyenek időközi választások a nyolcszáz lelkes községben. Mint fogalmaztak, a közfoglalkoztatási programot érintő pénzek „hatékony felhasználása” verte ki a biztosítékot, az elvégzett munka nagysága nincs összhangban a bekerülési összeggel, vannak olyan tételek, amiket nem használtak fel.

Hogy mit szólnak a helyiek ahhoz, hogy 2014 ősze után ismét választások lesznek, hogy szabálytalanságokat véltek felfedezni a projektekben? A település megosztott, ehhez nem férhet kétség, hiszen 2014 őszén is mindössze egyetlen szavazattal előzte meg a Fidesz-KDNP színeiben induló Vígh Ilona a függetlenként rajtvonalhoz álló Makra Tibort. Érdekes azonban, hogy területileg is kettéosztott Biharugra: más az álláspont a Bölönyi utcától nyugatra és keletre.


– Nem szól ez másról, mint hogy ki kell csinálni a polgármestert – vélekedett egy kerékpáros férfi a községháza környékén, aki nagyon sietett vissza a munkába, csak kenyérért ugrott ki a boltba. Kiemelte, hogy a településre érkezők mindegyike szerint nagyon szép Biharugra, és ez szerinte Vígh Ilona érdeme. A közfoglalkoztatásról úgy nyilatkozott: mondanak az emberek sok mindent, de nem olyan vészes a helyzet, mint ahogy azt beállították.

A Bölönyi-kastély előtti kereszteződésben több közfoglalkoztatott is dolgozott: kaparták az aszfaltcsík szélén lévő sarat a lapátokkal, majd a port talicskára rakodták, sepregettek. Nemhogy a fénykép készítését nem engedték, még név nélkül sem nyilatkoztak – érződött, hogy féltik az állásukat. Az egyik nő azt mondta, hogy már csak pár hónapot kell valahogy lehúznia a nyugdíjig, nem hiányzik neki mindez.

– Volt már itt sok polgármester. Meg kell nézni, hogy akkor hogy nézett ki a település, és hogy most hogyan fest. Vígh Ilona sokat tett Biharugráért – ecsetelte egy kerekes székes férfi a Bölönyi utcán, hozzátéve, nem hiszi, hogy olyan szabálytalanságok előfordulhattak a közfoglalkoztatásban, amelyekről szó esett. Röhejesnek nevezte az egészet. Úgy véli, arra megy ki az egész játék, hogy ami 2014 őszén nem sikerült, hátha most összejön.

És akkor a szükséges információ a „kettévágott” településről: Makra Tibor viszi az egyik kocsmát, illetve a mellette lévő nemzeti dohányboltot is ő üzemelteti az Erzsébet utcában, a Bölönyi utcától keletre eső részen. A vendégek itt már teljesen ellentétes álláspontot képviselnek, mint a polgármesteri hivatal környékén, a Bölönyi utcától nyugatra elcsípett helyiek.

– Nem egyet tudok, aki csak papíron dolgozott, a pénzt viszont felvette – ecsetelte a közfoglalkoztatási programmal kapcsolatban. A férfi azt is szóvá tette, a községházán előfordul, hogy az emberrel úgy beszélnek, mint a kutyával, valamint azt is, hogy a polgármestert keveset lehet látni a helyiek között. A település mai állapotáról meg azt mondta: fejlődött Biharugra, de fejlődhetett volna kétszer ennyire is.


– Örülök, hogy újra választások lesznek, kell a változás – mondta egy közfoglalkoztatott, aki több társával pont a járdát építette az Erzsébet utcában, a kocsma és a trafik környékén. A munkások egyébként nem tudnak arról, hogy visszaélések lettek volna a projektekben, de ezt azzal magyarázták, hogy „kisemberek”. Ők egyébként azon az állásponton vannak, hogy Biharugrát biharugrainak kellene vezetnie – és ezzel el is árulták, hogy kire voksolnának.

Újra ringbe szállhat Vígh Ilona és Makra Tibor
A 2014 októberi önkormányzati választáson ennél szorosabb befutó nem is lehetett volna: Vígh Ilona (Fidesz-KDNP) 297, Makra Tibor (független) 296 voksot kapott, Nagy László (Jobbik) 52-t, így Vígh Ilona harmadik ciklusát kezdhette meg bő másfél évvel ezelőtt Biharugrán.

Lapunk információi szerint – amit a helyi pletykák is megerősítettek – eredetileg úgy volt, hogy Makra Tibor indulhat a Fidesz-KDNP színeiben a polgármesterségért, azonban „fentről jött az ukáz”, hogy a volt országgyűlési képviselő, egyébként pedig Szeghalmon élő Vígh Ilona képviseli a kormánypártot 2014-ben.

Vígh Ilona még nem döntötte el, hogy most indul-e az időközi voksoláson, mint mondta, nincs szüksége nemtelen dolgokra. Hozzátette, tíz éve van Biharugrán, vért izzadt azért, hogy fejlődhessen a község. Makra Tibort telefonon érte el lapunk, ő csak annyit mondott, még korai arról beszélni, megméreti-e magát július végén.

Címkék#Biharugra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!