Kultúra

2016.05.28. 09:19

Idegenek és szellemek lepik el a mozivásznakat a nyáron

Újfent idegen civilizációk próbálják leigázni a Földet, visszatér Jason Bourne, pár héttel később pedig a mostanság reneszánszát élő filmes rebootok két újabb, ám remélhetőleg kevésbé elfuserált végtermékére csodálkozhatunk majd rá: jönnek a női szellemirtók és a menet közben disneysített Tarzan is. Összegyűjtöttük a nyár szerintünk legígéretesebb mozijait.

Gécs Dániel

cinema, entertainment and people concept - happy friends watching movie in theater

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Hogy a felsorolás (és vele az összkép) is teljes legyen, szögezzük le mindjárt az elején: az előzetesek alapján sokszor joggal hangoztatott „ez már megint csak egy bugyuta akciófilm” felütés ezúttal minden valószínűség szerint tényleg érvényét veszti. Legalábbis ha a mostani kínálatból indulunk ki: szinte köztudott, hogy a nyári uborkaszezonban általában csak egy-két említésre méltó alkotással készülnek a nagyobb stúdiók, a kasszasiker gyanús példányokat pedig inkább az év végi hajrában küldik vászonra. Hát, úgy fest, idén egészen más forgatókönyvet képzeltek el Hollywoodban, ugyanis szűk másfél hónap alatt megannyi újdonság érkezik a Békés megyei mozikba is - csak győzzük forgatni a fejünket.

További jó hír lehet (a pénztárcáknak viszont már kevésbé), hogy az idei szórásból a kisebbek sem maradnak ki. A filmes világban már igazi veteránnak számító, de még mindig igényes alkotásokat jegyző Steven Spielberg nem kis meglepetésre idén - egyebek mellett - meseregénnyel is készül. A 70 éves rendező a norvég író, Roald Dahl egyik leghíresebb gyerekkönyvének megfilmesítésén dolgozott, mely egy barátságos óriás történetét meséli el. De hogy ne lőjük le a poént, inkább haladjunk is tovább, s nézzük meg, mi mindenért lesz még érdemes jegyet váltani a következő hetekben, hónapokban!



A függetlenség napja: Feltámadás
Sok évnyi várakozás után, és amikor már majdnem azt hittük, hogy soha nem fog megtörténni, most mégis itt van: a ''90-es évek egyik kultfilmjének számító űrlényháború folytatása igazi látványorgiának ígérkezik. Ám ami a szereplőgárdát illeti, az már egészen más tészta. Will Smith például kihagyja az invázió elleni harcot, de a trió másik két tagja (Jeff Goldblum és Bill Pullman) visszatér, hogy gigászi csatát vívjanak a Földért. Premier: június 23.



Tarzan legendája
Talán senkinek nem mondunk újat azzal, hogy a rebootok korszakát éljük. Ennek jegyében a már klasszikusnak számító őserdőlakó története sem maradhatott ráncfelvarrás nélkül. Tarzan minden eddiginél kigyúrtabb testét a Wall Street farkasának szőke bombázója, Margot Robbie nézegeti majd, sok számítógépes trükkel és a Disney adta hátszéllel. Meglátjuk, mi sül ki belőle, de túl nagy elvárásaink azért ne legyenek, jobb a békesség. Premier: június 30.



Jason Bourne
Jason Bourne sztorija alapból is érdekes, hát még most, hogy egy ötödik filmet is forgattak, méghozzá az eredeti szereplővel, Matt Damonnal. Bár a film cselekménye meglehetősen ködös az első előzetesek alapján, az már most világosan látszik, hogy a főhős minden eddiginél elszántabban lép majd fel az életét megkeserítő rosszfiúkkal szemben. Ja, és az sem mellékes, hogy az ötödik installációba Tommy Lee Jones is becsatlakozott. Premier: július 28.



Szellemirtók
Hogy melyik klasszikust kellett volna abszolút békén hagyni, arról vitatkozhatnánk napestig, de az biztos, hogy kevés olyan film van, amit ma is bármikor újranéznénk, annyira imádjuk minden részletét. Valami ilyesmi lehet az 1984-ben készült Szellemirtók is, amely most egészen rendhagyó, női felállásban támad. Humorból és szellemekből biztosan nem lesz hiány, a kérdés így már csak az: vajon ez is képes lesz maradandót alkotni? Premier: július 28.



Star Trek - Túl mindenen
Kissé túltolt megoldással, de végül is szerethető módon indította újra a Star Trek-univerzumot a most már Csillagok háborújában utazó J. J. Abrams. Bár az új epizódot nem ő, hanem a Halálos iramban filmekért felelős kollégája jegyzi, a produceri feladatokat ismét J. J. vállalta magára. A siker receptje tehát ismét adott, így már a csak a hozzávalókon múlik, hogy vajon harmadjára is elalélunk-e a csillagközi kalandoktól. Premier: augusztus 21.



A barátságos óriás
A már a beharangozóban is emlegetett gyerekkönyv-adaptáció igazi csemegének tűnik: a történetben egy barátságos óriást ismerhetünk meg, aki varázslatos környezetben tengeti mindennapjait, mígnem csatlakozik hozzá egy gyermek. A Steven Spielberg nevével fémjelezett mű gyakorlatilag egyet jelent a minőségi szórakozással, úgyhogy ne is nagyon keressünk kifogásokat, mert nem érdemes, higgyék el, ezt a filmet látni kell és kész. Premier: augusztus 25.

Címkék#mozi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!