Kultúra

2016.05.28. 07:54

Meghódította Svájcot a banda

Nagy sikerű koncertet adott a Gyulai Royal Dixieland Jazz Band Svájcban, a Zürich melletti Meilen város dzsesszklubjában. A zenekarral kapcsolatos hír, hogy a közelmúltban elkészült a csapat első nagylemeze is.

BEOL

Meilen város dzsesszklubjában az Old Timer Jazz, Dixieland muzsika kedvelői jönnek össze havonta egyszer, hogy hódoljanak a műfaj iránti szenvedélyüknek — nyilatkozta lapunknak Czirok Mihály, a Gyulai Royal Dixieland Jazz Band vezetője. Mint elmondta, a világ rengeteg országából játszott ott már számos nagynevű és kevésbé ismert, de tehetséges együttes egyaránt. A programokon az egész este, minden a zenéről, a dzsesszről szól.

A mintegy 300-350 fős közönség — a svájci pontossággal — mindig hat órakor érkezik és nyolcig halk háttérzene, vacsora, iszogatás mellett beszélgetnek a muzsikáról és szinte kizárólag arról. Nyolckor – pontosan nyolckor – elalszanak a teremben a fények és kezd az aktuális zenekar. Mindenki a zenére figyel. Nem beszélget, társalog, hanem figyel. A jól sikerült szólók, ötletes zenei megoldások nagy tapsot, ovációt kapnak, a kevésbé jól sikerültek szerényebbet.

A Gyulai Royal Dixieland Jazz Band – egy-egy kivételtől eltekintve – óriási tapsokat kapott. A kétórás játékidővel tervezett koncert, a svájci pontosság ellenére, a zenekar óriási sikerének és a közönség által kikövetelt ráadásszámoknak köszönhetően mintegy két és fél óráig tartott.

— Óriási élmény volt ilyen gyönyörű helyen és ilyen értő közönségnek játszani. A szervezők biztosítottak bennünket arról, hogy nem utoljára találkoztunk és a későbbiekben is számítanak együttesünkre — hangsúlyozta Czirok Mihály.  — Jó lenne, ha az itthoni szervezők is elfogadnák, hogy ez a fajta muzsika nem feltétlenül csak rétegzene, hanem az igényes szórakoztatás eszköze is lehet.

Az elmúlt hónapok egyébként is mozgalmasan teltek a zenekar számára, hiszen most készítették el – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és rengeteg munkával – első hanglemezüket, melynek a címe At the Jazz Band Ball.

A gyulai Royal Dixieland Band
2012-ben Békés megyei zenetanárokból, zenészekből alakult formáció. A zenekar több tagjának már volt tapasztalata hasonló stílusú zenét játszó együttesekben, és ezeket a tapasztalatokat, tudást gyúrták egybe.

Mint fogalmaznak, a könnyed mégis igényes muzsikálás örömét kívánják átadni a közönségüknek is, az önfeledt könnyed szórakozás keretein belül. Szeretnék megismertetni, ezt a Nyugat-Európában és Amerikában igen népszerű és közkedvelt zenei stílust minél szélesebb közönségréteggel, a tizenéves gyerekektől a százhúsz éves aggastyánokig. Műsorukban tradicionális amerikai dixieland számok, európai dzsessz-sztenderdek és egészen sajátságos, komoly- és könnyűzenei feldolgozások a dixieland keretein belül egyaránt hallhatók. Az együttes rövid fennállása alatt komoly sikereket könyvelhet el. A hagyományos helyi fesztiválokon, megyei rendezvényeken túl többször jártak külföldön, például Lengyelországban és Olaszországban is.

2013 májusában első alkalommal vettek részt Európa legnagyobb dixieland-fesztiválján. A 43. Nemzetközi Dixieland Fesztiválon a Gyulai Royal Dixieland Band, a fesztivál főszponzora által felajánlott egyetlen díjat, a Fesztivál Zenekara címet érdemelte ki. A szervezők egyébként az alapján választották ki őket az elismerésre, hogy a fellépők közül ki kapta a leghosszabb és a legnagyobb tapsot. A csapat tagjai Czirok Mihály, Kepenyes Pál, Gál István, Bischof Ildikó, Czirok Ildikó, Lustyik Szabolcs és Hőgyes Elek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!