Közélet

2016.05.27. 18:10

Konferencia a 450 évvel ezelőtti eseményekről

„A kereszténység védőoszlopa - Gyula 1566-ban” címmel tartanak konferenciát a fürdővárosban, melyet egy sajtótájékoztató előzött meg pénteken.

P. G.

A fürdőváros is része az országos Zrínyi-emlékévnek azzal, hogy az ugyancsak 1566-ban történt Gyula ostrom várkapitánya és a védők tiszteletére életre hívta a Kerecsényi-emlékévet — közölte „A kereszténység védőoszlopa - Gyula 1566-ban” című konferencia előtt megtartott sajtótájékoztatón Kónya István.

Az alpolgármester elmondta, a rendezvénysorozat részeként ismeretterjesztő előadásokat, történelmi vetélkedősorozatot szerveztek. A programok egyik legfontosabb része a pénteki és szombati konferencia, és ugyancsak csatlakoznak az emlékévhez a Végvári Napok. Szeptember 2-án, a vár elestének napján ökumenikus istentiszteletet tartanak a védők tiszteletére. A Kerecsényi-emlékévre biztosított 10 millió forintos kormányzati pénzt a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. kezeli.

Dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója kiemelte, a konferencia a 450 évvel ezelőtti események történeti hátterét járja körül, hogy minél sokrétűbben bemutassák az események sorát a nemzetközi helyzettől Szulejmán hadba szállásának okán át a gyulai történésekig.

Liska András régész hangsúlyozta, a szombati nyilvános műhelybeszélgetésen a párhuzamos történeti régészeti kutatásokat egyesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!