Közélet

2016.05.13. 08:25

Fertőtleníteni kell a füzesgyarmati óvodát

Bár járvány nem volt és jelenleg sincs, az utóbbi napokban sorozatosak a megbetegedések a füzesgyarmati Lurkófalva Óvodában. A gyermekek hánynak és hasmenésük van.

L. B.

Jelenleg is zajlik az intézmény teljes fertőtlenítése. Még az is szóba került, hogy egy időre be kell zárni az óvodát, de ez végül nem történt meg.

Mindent megtett és megtesz az önkormányzat a helyzet kezelése érdekében – mondta Bere Károly polgármester. Hozzátette, hogy három intézkedést léptettek életbe: egyrészt elrendelték a teljes fertőtlenítést az intézményben, másrészt kérték a házi gyermekorvost, hogy csak azoknak állítson ki igazolást, hogy visszatérhetnek, akik tényleg meggyógyultak, harmadrészt pedig kérte az óvodavezetőt a házirend betartatására.

Ezt megerősítette lapunknak dr. Blága János jegyző is. Hozzátette, úgy fest, hogy sikerült megfékezni a megbetegedéseket, melyek nem érintették az egész települést. Ahogy a jegyző, Károlyi Zsigmondé óvodavezető is megosztotta: elrendelték a teljes fertőtlenítést az intézményben, ami most is zajlik folyamatosan, szakaszosan, csoportokat kellett összevonni, hogy egy-egy helyiséget kiürítsenek.

– A teljes fertőtlenítés érinti az összes játékot, az összes textíliát, mindent – emelte ki Károlyi Zsigmondné. Hozzátette, hogy több mint százötven kisgyermek jár alapesetben az óvodába, jelenleg nagyjából százhúszan vannak. A hiányzók közül körülbelül húsz lehet olyan, aki a hasmenést és hányást előidéző kór miatt maradt most otthon. Elmondta, hogy három hete tart a „járvány”, eddig egyik csoportról vándorolt a másikra.

– Jelenleg csak orvosi igazolással jöhet vissza az óvodába az a gyermek, aki korábban hányás és hasmenés miatt volt otthon. Hiába tűnik viszont egészségesnek egy gyermek, hiába nem kapta el a kórt, ha a családban van megbetegedés, például a testvére beteg, akkor ő sem jöhet – osztotta meg az intézményvezető, megerősítve, hogy ezzel is figyelnek a megelőzésre.

A füzesgyarmati házi gyermekorvos lapunk megkeresésére szűkszavúan annyit mondott: nincs jelentősen több hasmenéssel, hányással és olykor lázzal is járó megbetegedés a városban, mint más átlagos tavaszi időszakokban, csak most annyi a különbség, hogy azok egyszerre jelentkeztek. Hangsúlyozta, hogy a kór már lecsengőben van, és hogy nem volt járvány.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!