Közélet

2016.05.03. 17:22

Zöld folyosó nyílik az Élővíz-csatornán

Rábólintott a kormány Békéscsaba, Gyula és Békés azon elképzelésére, mely az Élővíz-csatorna rendbetételére irányul. Első lépésként 40 kilométeren a meder kotrása valósulhat meg, kétmilliárd forintból — hangzott el kedden a három település polgármesterei és alpolgármesterei részvételével megrendezett sajtótájékoztatón Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban.

Molnár Pál Márton

— Az elmúlt héten Békéscsabán járt Orbán Viktor miniszterelnök, ahol elhangzott, hogy a kormány a Modern Városok Program részeként támogatja az Élővíz-csatorna rendbetételét és ökoturisztikai fejlesztését — beszélt az előzményekről Izsó Gábor, Békés polgármestere, a Békést, Békéscsabát és Gyulát tömörítő Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (KBC) soros elnöke. Elmondta, örömteli, hogy a fejlesztés a három város együttműködésben valósulhat meg.

— A KBC két-három esztendeje foglalkozik már a mostanra nevet is kapó zöldfolyosó projekttel, az Élővíz-csatorna rehabilitációjával — vette át a szót Szarvas Péter, aki elmondta, mikor a múlt héten a miniszterelnöknek is megmutatták az elképzelést, nem vártak gyors döntést a kérdésben. Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, Orbán Viktor a rövid ismertető után azonnal elfogadta a javaslatot és külön értékelte a közös megvalósítás gondolatát.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

— A projekt alapvetően turisztikai célú beruházás. Első lépésként a 40 kilométeres Élővíz-csatorna szakasz medrének kotrása valósulhat meg, ezt követnék az ökoturisztikai fejlesztések. Mikor a csatorna anno elkészült a vízmélység 3,7-3,8 méter volt. Az eliszaposodás következtében több helyszínen már csak 1,5-2 méter közötti. Ezért is indokolt a mederkotrás — fogalmazott Szarvas Péter, kinek mondandóját követően dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere részletezte a fürdővárost érintő lehetséges fejlesztéseket.

— Részben kidolgozott tervek, részben pedig projektötletek állnak eddig rendelkezésünkre. Az egyik legfontosabb szempont, hogy hajózhatóvá tegyük a csatornát. Ezen gondolat mentén az alsó- és felső körgáti zsilipeket átépítenénk. Továbbá gyalogoshidak létesítése, hidak felújítása szerepel az elképzeléseink sorában. A halászcsárda és az Erkel Ferenc gimnázium között sétányt építenénk ki és majd'' mindenhol megújulnának a partmenti zöldfelületek is, valamint a látnivalók tőszomszédságában kikötőket alakítanánk ki — sorolta a polgármester.

— Békéscsabán is hasonló munkálatok várhatóak. Külön kiemelném a gerlai holtág bevonását a projektbe. A megyeszékhelyen ugyancsak több kikötő létesülne, a zavartalan vízi sportolást akadályozó műtárgyak áthelyezése szintén tervben van és természetesen sétány, valamint partrendezés is várható. Emellett kacérkodunk a gondolattal, hogy elektromos hajók közlekedhetnének a csatornán — mutatta be a megyeszékhelyt érintő fejlesztéseket Hanó Miklós. Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere a mederkotrásról szólva elmondta, kétmilliárdból valósulhatnak meg a munkálatok, a feladat megtervezése a közeljövőben elkezdődik. Emlékeztetett, az egyéb fejlesztések összehangolásáért a három város közös munkacsoportot alakít.

— Békésen egyebek közt minikikötők kialakítása és két zsilip átépítése egyaránt várható, Békés-Dánfokon ökoturisztikai központ létesülne, a belvárosi részen sétányt és parknál egy kisebb öblöt építenénk — zárta a tervezett fejlesztések felsorolását Izsó Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!