Közélet

2016.05.03. 10:08

Két keksz és egy sajt - nagy vihart kavart a gyulai ovisok uzsonnája

Komoly érzelmeket váltott ki, hogy a gyulai óvodákban két korpás kekszet és egy háromszög sajtot kaptak uzsonnára a gyerekek pénteken délután.

P. G.

— Összetett kérdésről van szó, annak ellenére, hogy valóban nem volt a legszerencsésebb a helyi konyha menü-összeállítása — nyilatkozta lapunknak Prohászka Béla, a közétkeztetés országos tisztifőorvosi megbízottja.

— Tízóraira fonott kalácsot és tejet, ebédre paradicsomlevest betűtésztával, pásztortarhonyát csabai füstölt kolbásszal, csemege uborkát és fejenként egy körtét, míg uzsonnára két korpás kekszet és egy sajtmestert kaptak a gyerekek. A vonatkozó rendelet szerint a gyermekétkeztetésben a napi energia-bevitelnek 900 és 1100 kalória kell mozognia, a gyulai óvodákban ez az szám elérte az 1140 kalóriát.

— Fontos kiemelni, hogy a tízórai és az uzsonna úgynevezett kisétkezés — hangsúlyozta Prohászka Béla. — Ezzel együtt nem szabad elfelejteni, hogy a „szemünkkel is eszünk”, így annak ellenére, hogy a gyerekek örültek a keksznek, valóban nem volt a legjobb megoldás az uzsonna összeállítása. A helyi szakemberekkel már pénteken délután egyeztettünk a kérdésben. Hiába volt meg a napi három étkezés megfelelő beltartalma, hiába volt jó az ötlet, lehet, hogy nem ebben, hanem egy másik menüsorban és másként találkozhatnak ezzel az összeállítással a gyerekek legközelebb. 

A közétkeztetés országos tisztifőorvosi megbízottja ugyanakkor kitért arra is, hogy összességében kedvezőek a visszajelzések az óvodában a gyerekek részéről, így ha apró lépésekben is, de mindenképpen folytatják a gyermek- és közétkeztetés változtatását.

— Természetesen, hogy egy-egy átalakulás nem megy egyik percről a másikra, éppen ezért is figyelünk folyamatosan a visszajelzésekre, és igyekszünk azt beépíteni az étrendbe - fogalmazott Prohászka Béla. — A tapasztalatokat és visszajelzéseket figyelembe véve a közétkeztetési rendeletet is módosítják a jogalkotók közeljövőben.

Címkék#Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!