Sport

2016.05.03. 09:56

Ázsiai herceggel pacsizott a gyulai íjász

Magyar ember csak ritkán teszi be a lábát a világ egyik legelzártabb országába. Egy gyulai fiatal, Lovász Tamás, a közelmúltban egy népes magyar társaság tagjaként eljutott a Himalájától keletre fekvő alkotmányos monarchiába.

BEOL

Lovász Tamás a gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület vezetőjeként egy nagyobb, a legkiemelkedőbb hazai hagyományőrző íjászokból verbuválódott (Nahócki Péter, Kalmár József, Vánky Sebastian, Balogh Csaba, Terman Szilárd, Csáki Roland és az idegenvezető, a túrát szervező Magyar Bhutáni Baráti Társaság vezetője, Valcsicsák Zoltán) csapat társaságában töltött el az ázsiai országban néhány felejthetetlen és kalandos napot nem sokkal Vilmos herceg világsajtót bejárt bhutáni utazása előtt.

Dubajon keresztül jutottak el Nepál fővárosába, Katmanduba, onnan a butháni Paro városába. Egyetlen, a világ legnehezebben megközelíthető repterével rendelkeznek, kis túlzással vizuális navigálással (semmi radar, GPS) szállnak le a pilóták.

Bár a 47 ezer négyzetkilométeren fekvő Bhutánban is szeretik a focit, az íjászatot még jobban, tíz íjászpályára jut egy focipálya. Az íjászat ott nemzeti sport, így talán érthetőbb a rajongásuk e nemes, itthon kicsit mellőzött sportág iránt. További szélsőség, hogy az íjászpálya hossza 145 méter, azaz olyan mintha a focipályához még egy térfelet hozzáadnának. Ez a táv egyszerű, történelmi íjakkal a lehetetlenség kategória. Míg az olimpián 70 méterre lőnek a modern irányzékos csodákkal, addig Bhutánban egy szépen festett, földbe szúrt deszkára 145 méterről. Ezen az európai szemmel elképesztő távolságon kellett bizonyítania a magyar íjászoknak, nemcsak Jigyel Ugyen Wangchuck bhutáni királyi herceg (a bhutáni király, Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk öccse), de a Vilmos herceg utazását előkészítő angol szárnysegédek előtt is.

A magyarok legfontosabb mérkőzésének ugyanaz a Changlimithang íjászpálya adott otthont, mint ahol pár nappal később az angol trónörökös is megpróbálhatta a majdnem lehetetlent. — A bhutániaknál olyan hogy technika, nem létezik. Mi évekig tanuljuk a helyes testtartást, az összpontosítást. Ők meg kiállnak valahogy, egyik dől erre, a másik arra, utána szalad a nyílvesszőnek, közben mégis eltalálják a célt. Elképesztő. Kemény ellenfelek — mondta Nahóczki Péter többszörös Európa-bajnok.

A magyar csapat nem csak sport, de a hagyományok terén is sokat tanult és tanított. Bhután büszkén őrzi hagyományait, megvédi az országát a semmi nem számít, csak pénz legyen szemlélettől és életmódtól. A GDP inkább BNB, azaz Bruttó Nemzeti Boldogság. Nekik ez fontos. Elnézve a világot, lehet, nekik van igazuk.

Címkék#Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!