Közélet

2016.04.30. 12:58

Tóbiás József Matolcsy lemondását követelte

Az április 30-ai, hagyományos orosházi fáklyás felvonulásra érkezett megyénkbe Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke. Az 1891-es orosházi agrárszocialista megmozdulásnak csendőrsortűz vetett véget, és a véres május elsejéről régóta megemlékeznek, az MSZP politikusai pedig minden évben részt vesznek rajta.

Ny. L., Fotó: Rosta Tibor MTI

Orosházi programja előtt azonban Tóbiás József szombaton délelőtt  Békéscsabán is járt, a piacon az MSZP népszavazási aláírásgyűjtésénél beszélgettünk vele, majd sajtótájékoztatót tartott a Csaba Centernél.

– Az állami vállalatok vezetőinél a kétmillió forintos havi bérplafon visszaállítására, a vasárnapi boltzár garanciákkal ellátott megszüntetésére, a dolgozók vasárnapi száz százalékos bérpótlékára, valamint az állami földek árverésének leállítására vonatkoznak a népszavazási kérdéseink – hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Elmondta, a Magyar Nemzeti Bank, alapítványai ügye jól példázza, hogy vannak kiváltságosok, akik hatalmas fizetéseket vágnak zsebre, emellett 266 milliárd forintot osztanak szét haverok, rokonok, Fidesz-közeliek között. Van ugyanakkor a nagy többség, akik közül egyre többen élnek mélyszegénységben, kilátástalanságban. Milliók dolgoznak nap mint nap éhbérért, nincs megbecsülve a munka, amikor például egy 20 éve dolgozó dada hazavisz havi 60 ezer forintot.

A politikus szerint például az egészségügyben, a szociális területen, az oktatásban, az itt dolgozók fizetésemelésénél jobb helyen lenne a köz szempontjából az MNB-pénz, mint a Matolcsy-kegyelteknél. A politikus úgy fogalmazott: Matolcsy György úgy kezeli a közpénzt, mintha a sajátja lenne. Szerinte Matolcsynak vagy magától kellene azonnal lemondania, vagy az őt támogató fideszes vezetőknek kellene lemondásra bírniuk. Tóbiás József kitért arra, MSZP-s párttársainak kellett ,,kiperelni”, hogy ne tudják eldugni a jegybankos szerződéseket, megbízásokat.

A politikus kitért arra, a kormány nem akarja meghallani az emberek szavát, így ki kell harcolni a népszavazás révén, hogy elmondhassák, mit gondolnak ezekről a dolgokról.

– Ide tartozik az állami földek magánkézbe juttatása is, felemeljük a szavunkat azért, hogy leállítsák az állami földek árverését, és ebben a kérdésben is kikérjük az emberek véleményét – emelte ki Tóbiás József.

– A vasárnapi boltzár ügye megmutatta, hogy a hatalom tart az emberektől, mielőtt elmondhatták volna, mit gondolnak erről, visszakozott a kormány. Csakhogy a száz százalékos vasárnapi bérpótlékot levitték ötvenre, és vezető fideszes, KDNP-s politikusok nem is rejtettek véka alá abbéli véleményüket, hogy nem értenek egyet a boltzár megszüntetésével. Így semmi garancia nincs arra, hogy egy számukra alkalmasnak tűnő pillanatban ne állítsák ezt vissza, amit meg kell akadályozni.  

Az MSZP elnöke az állami földekre visszatérve szólt arról is, akár önkormányzati tulajdonban is el tudnák képzelni ezeket, és akkor egy adott közösség döntene arról, hogy az ott élők javára miként hasznosítsák, és ez munkahelyeket is teremtene.
 

Címkék#Orosháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!