Közélet

2016.04.30. 11:17

Hamarosan új sportcsarnok épül Békésen

Hamarosan új sportcsarnok épülhet Békésen, ami a mindennapos testnevelés órák megtartását és a helyi kézilabda-utánpótlást is segíti majd — jelentette be a témával kapcsolatos pénteki sajtótájékoztatón Dankó Béla országgyűlési képviselő és Izsó Gábor polgármester. A várhatóan több százmillió forintos beruházás helyszínéről egyelőre nem született döntés.

Papp Gábor

Polgár Zoltán, a Békési Kézilabda Kft. ügyvezetője a Békési Újságnak a közelmúltban adott interjújában elmondta, a Magyar Kézilabda Szövetség egy új programot indított, amelynek részeként három év alatt néhány sportarénát és hatvan munkacsarnokot építenek az országban. A munkacsarnok — ilyen létesülne Békésen is — körülbelül 400-500 fő befogadására alkalmas szabványméretű csarnok.

Izsó Gábor polgármester a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a beruházás tovább segítheti a sikeresen működő békési kézilabda-utánpótlást, és nagyban hozzájárulhat azoknak a fiataloknak a fejlődéséhez, akik a klub színeiben játszanak. Emellett a mindennapos testnevelés biztosításában is kulcsszerepet tölthet be a létesítmény. Ehhez jelenleg egyáltalán nem alkalmas az infrastruktúra, így a sportcsarnok a napközbeni órai foglalkozások számára is ideális helyszínként szolgálhat.

— A tornatermek rendkívül zsúfoltak, a gyerekek gyakran a folyosókon tornáznak, ezért is lenne fontos a beruházás az iskola testnevelés számára — ecsetelte Izsó Gábor. — Ezen felül a kézilabda mellett természetesen más sportágak képviselői is otthonra találhatnak az új létesítményben. Akár a kispályás foci, kosárlabda, atlétika, asztalitenisz és egyéb sportágak számára is alkalmas lesz a csarnok.

A pénteki sajtótájékoztatón Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselő a TAO, társasági adókedvezményekből megvalósult fejlesztések fontosságáról szólt. Mint kiemelte, a kézilabda-akadémiával a városnak erős kapcsolata van.

— Az új sportcsarnok a kézilabdaképzést, az iskolai testnevelés oktatást és a város polgárait egyaránt szolgálja majd — hangsúlyozta Dankó Béla. — Városfejlesztési szempontból is lényeges az előrelépés.
Izsó Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kézilabda-szövetség döntésében fontos szerepe volt a Békési Kézilabda Kft. utánpótlás-nevelő és a Békés-Drén Kft. sportágat támogató munkájának.

Aláhúzta, lehetséges helyszínként több terület is felmerült. Elsőként a Fáy utca, ami azért lenne ideális, mert a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és a Szegedi Kis István Református Gimnázium közelében található.

A Fáy utcában élők eközben aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy jelezzék, nem értenek egyet azzal, hogy az otthonaik közelében épüljön meg a létesítmény. Az íveket szerdáig mintegy kétszázan szignózták.

Egyebek mellett kiemelték, hogy a rendezvények miatt az ingatlanok csendes, családias jellege megszűnne, az utca jelenlegi nyugodt atmoszférája szintén veszélybe kerülne, romlana az út minősége. A Fáy utcai ingatlanokból való eddigi természet közeli, természetbarát kilátás gyakorlatilag teljesen megváltozna, jelentős zöldövezet tűnne el.

Erre hívta fel a figyelmet a területen élők képviselője, Szabó Zoltán is a képviselő-testület csütörtöki ülésén. A vita egyébként abszolút kulturált keretek között zajlott, dr. Seres István javaslatára pedig hamarosan lakossági fórumot is rendeznek a kérdésben. A grémium csütörtöki ülésén kiderült, hogy ha a Fáy utcára esik a választás, az ottani játszótér mindenképpen megmaradna, és az új sportcsarnokban nem rendeznének hétvégi, esti programokat. E két tényezőtől szintén tartanak az ott élők.

A Fáy utca mellett felmerült, hogy a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola közelében telkeket kellene vásárolni, ezt a lehetőséget meg is fogják vizsgálni. A feltehetően magas árak szabhatnak gátat ennek a törekvésnek.

A Korona utca ugyancsak szóba került, mint kompromisszumos megoldás. Ez a rész mintegy 6-8 percre esik az iskolától, ami nehezítené az órák megtartását. Újabb alternatívaként a sportpálya került be az előterjesztésbe, de ez gyakorlatilag a testnevelés órák megtartását teljesen kizárná.

Várhatóan hamarosan megszületik a döntés a beruházás nagyságáról, és ezt követően jelölik ki a pontos helyszínt egy széleskörű egyeztetést követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!