Közélet

2016.04.29. 18:37

Átadták Európa első PET-faluját Mezőberényben

Átadták hazánk és Európa első PET-faluját pénteken délelőtt a mezőberényi Piknik Parkban. A mintegy 20 ezer műanyag palackokból épült „településen” négy ház, szökőkút és még templom is található.

Papp Gábor

Fotó: IMRE GYORGY

A Piknik Park és az Öthét Egyesület ünnepélyes keretek között átadott PET-falujának célja, olyan élményközpontú oktatás alapjainak megteremtése, aminek keretei között már gyermekkorban kialakul a környezettudatos viselkedési forma és ezáltal felnőttként a fenntartható fejlődés biztosítása. [caption id="" align="alignleft" width="320"] Fotó: Imre György
[/caption]A kezdeményezők abban bíznak, hogy az újrahasznosítás ezen módját megismerve, a műanyag palackokból felépített épületek között sétálva megerősödik a látogatókban az igény, hogy a rohanó mindennapokban is természetre figyelve éljenek.

Alapvető cél, hogy a világra figyelő, felelősségteljes, környezettudatos szemlélet már gyermekkorban kialakuljon, majd kísérje végig az emberek mindennapjait, ezáltal biztosítva az élhetőbb jövő megvalósulását.

Dankó Béla, Mezőberény és a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, az ipari fejlődés következtében életünk könnyebbé vált, a fejlődést eredményező tevékenységek azonban szennyezéssel járnak.

— A keletkező hulladék újrahasznosítása kulcsfontosságú kérdés, hogy olyan földet hagyhassunk hátra, ahol vannak erőforrások — ecsetelte. — A mezőberényi és az ahhoz hasonló események ráirányítják a figyelmet, hogy mennyire fontos mindez napjainkban. A jövőnk szempontjából a gyerekeké a legfontosabb szerep, hiszen évtizedekkel ezelőtt nem volt annyira nyilvánvaló, hogy mennyire lényeges a környezettudatos gazdálkodás, így a szelektív a hulladékgyűjtés. A fiatalabb generáció lehet az, amelynek tagjai az idősebbeket is megtaníthatják ezekre. Dankó Béla emlékeztetett arra, hogy a kormány is sokat tesz az elképzelések érdekében; ennek jegyében a közelmúltban meghirdették a IV. Környezetvédelmi Programot. Az uniós elvárásoknak megfelelően pedig az újrahasznosítás arányának el kell érni az 50 százalékot.

— Az ilyen rendezvények nélkül a kormány szándéka önmagában kevés lenne, minél több hasonló kezdeményezésre van szükség — hangsúlyozta.

Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: vigyázni kell környezetünkre, jövőnkre.

— Az emberiség fontos időszakot ér meg, ami arra kötelez minket, hogy megtaláljuk, miként tudjuk a földet élhető módon lakni, és úgy továbbadni utódainknak, hogy az megőrizze az életképességét, hogy világunk a maga teljességében mutathassa meg magát a jövőben is — ecsetelte. — Több mint száz ország — köztük olyan államok, amelyekről korábban ezt nem lehetett feltételezni — elfogadott egy olyan dokumentumot, ami a fosszilis anyagok visszaszorítását célozza meg. A legfontosabb terv, hogy ne termelődjön a világban olyan mennyiségű szén-dioxid, amelyet a Föld nem képes kezelni. A reprodukciós képesség megmaradása vagy fejlődése kiemelt elképzelés. Ebben benne van az is, hogy a Körösök-vidéke maradjon olyan szép és hangulatos, mint, amilyen most is.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy városukban elsők között hozták létre a települési értéktárat. A bizottság veszi lajstromba a helyi különlegességeket, és vélhetően hamarosan a PET-falu is az értéktár rész lesz. A kezdeményezés megerősíti, hogy a berényiek tenni kívánnak a fenntartható fejlődésért.

Tóth János, a Piknik Park Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, négyéves kortól szükség van a környezettudatos nevelésre. Mint elmondta, a PET-faluban négy ház található és egy templom, amelyek mindegyikének külön funkció jut.

Makai Ferenc, az ÖTHÉT Egyesület elnöke kifejtette, egyesületük játékosan, kabalafigurájuk Pingvin Pityu segítségével igyekszik átadni a legfontosabb információkat a legfiatalabb korosztálynak, akik ezt tudást elviszik szüleikhez, nagyszüleikhez. Az egyesületi elnök hozzátette, a PET-falu egy nagyszabású együttműködés részeként jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!