Közélet

2016.04.16. 17:43

Zsírral lekent padokkal üldözik el a hangoskodó fiatalokat?

Zsírral kenték le a békéscsabai Lencsési-lakótelepi Szabó Pál téren a futballpályához, illetve lakásokhoz közeli padokat és asztalokat – jelent meg a Facebook közösségi portálon. A történetet megosztó azt írta, hogy a környékbeliek ezt a „humánus” megoldást találva igyekeznek elűzni a fiatalokat, akik éjjelenként ott lármáznak.

Licska Balázs

Eljutottak odáig a Szabó Pál téren, hogy egyesek megmérgezik az állatokat, illetve elüldözik a gyerekeket? – tették fel a költői kérdést a közösségi portálon azok után, hogy valaki zsírral kente le a köztéri padokat, asztalokat. Már lapunk is többször foglalkozott azzal, hogy az utóbbi években, illetve nem is olyan régen kutyák, macskák hullottak el azért, mert egyesek mérget raktak ki, valamint azzal is, hogy a környékben élők az éjszakánként lármázó fiatalok miatt elégedetlenkednek.

– Én a negyediken lakom, és az ablakaim is másfelé néznek, én így nem hallok semmit. De az igaz, hogy akinek az erkélye, ablaka a futballpálya közeli padok, asztalok felé néz, rendszeresen panaszkodik, hogy a fiatalok hangoskodnak, akár éjszakába nyúlóan is. Sőt, a lakások tövében végzik a dolgukat, oda vécéznek, ami szintén bosszantó lehet – mondta egy Szabó Pál téren élő nő. Hozzátette, hogy a fiatalok nemcsak hangoskodnak, hanem állítólag piálnak és kábítószereznek is. A padoknál, asztaloknál lapunk munkatársa nem talált semmi erre utaló jelet, egy-két csikk volt mindössze eldobva, illetve néhány kupak.

– Már többször jelezte a lakóközösség, hogy nincsenek, – sőt, még mielőtt idetették – nem lesznek jó helyen a padok, asztalok, mert nagyon közel vannak a lakásokhoz. Ennek ellenére nem történt semmi – folytatta egy, a társasházban élő nyugdíjas férfi, hozzátéve: előzetes félelmük, aggályuk bebizonyosodott.

– Úgy tűnik, valaki így oldotta meg a problémát. Persze nem így kell rendet tenni – hangsúlyozta a férfi. Egyetértett abban a nővel, hogy vagy meg kellene teljesen szüntetni, vagy odébb kellene helyet találni a padoknak, asztaloknak. A fitneszpark ötven lépésnyire van, ráadásul van egy térkövekből kirakott rész, ahol el lehetne helyezni. Úgy vélik, szintén megoldás lehetne az, ha a Szabó Pál téri park másik oldalára tennék az utcabútorokat.

– Engem nem zavarnak a fiatalok, igaz, nem is hallom őket – folytatta egy másik nyugdíjas asszony, aki pár száz méterrel arrébb lakik. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vele szomszédos társasházban élők sokszor bosszankodtak már, hogy a fiatalok randalíroznak, „hancúroznak” a környékbeli réten, füves területen. Kiemelte azonban, az nem lehet megoldás, hogy zsírral lekent padokkal, asztalokkal üldözik el őket.

– Felháborító – összegezte dr. Ferenczi Attila, hogy mi a véleménye a padok, asztalok zsírral való lekenéséről. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a Szabó Pál téren 20 millió forintból alakítottak ki ifjúsági szabadidős parkot többek között játszóelemekkel, utcabútorokkal. Térfigyelő kamerák felszerelését szorgalmazza – az előterjesztés már májusra elkészülhet –, hogy megakadályozzák a hasonló eseteket, mivel nem ez volt az első.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Imre György
[/caption]

– A közösségnek ártanak azok, akik tönkreteszik az asztalokat, padokat, mert azok azért kerültek, hogy a lakók jól érezzék magukat – folytatta dr. Ferenczi Attila. Lapunk felvetésére, hogy a környékben élők szerint túl közel vannak az utcabútorok a tömbhöz, és szinte a beszélgetések is behallatszódnak a lakásokba, azt mondta: ha kell, akkor elvitetik, áthelyeztetik azokat, mindenben eleget tesznek a lakossági kéréseknek.

A rendőrök minden esetben megnézik a helyszínt
Előfordul, hogy „hangoskodókról” tett bejelentés miatt kell intézkednie a rendőröknek – közölték lapunk érdeklődésére a rendőrségen, hozzátéve, hogy az egyenruhások minden esetben a helyszínre mennek. A bejelentő meghallgatását követően felkeresik azt a helyet, teret vagy lakást, ahol zajonganak, zenét hallgatnak. Ilyenkor közlik a tulajdonossal, szervezővel vagy baráti társasággal, hogy zavarják a környezetüket. Legtöbbször elég a szóbeli figyelmeztetés, de ismételt bejelentéskor akár feljelentéssel is élhetnek a rendőrök.

A megyei rendőr-főkapitányságon az ilyen esetekkel kapcsolatban hozzátették, hogy melegebb időszakokban a lakótelepeken élők nyitott ablakok mellett pihennek, pihennének. Ilyenkor a lakásokban tartózkodók jobban érzékelik a közterületről beszűrődő hangokat, zajokat. Sokszor az épületek közelében, tereken lévő fiatalok beszélgetései miatt is érkeznek panaszok, ezek azonban nem feltétlen minősülnek jogsértésnek.

– A rendőrség a helyszínen megvizsgálja a bejelentésben foglaltakat, meghallgatja az érintetteket, és dönt a szükséges intézkedésről – emelték ki. A rendőrségre egyébként nem érkezett bejelentés amiatt, hogy valaki zsírral kente le a köztéri padokat, asztalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!