Közélet

2016.04.14. 13:14

Államtitkári vizit Békéscsabán: a földek, az M44 és egy Orbán-látogatás is szóba került

Mintegy 133 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg a gazdasági szervezetek tavaly Békés megyében, ami 50 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban — közölte a csütörtökön Békéscsabán megtartott Békés Megyei Exportképes Termékek Kiállításával egybe kötött Európai Munkáltatói Napon Magyar Levente. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára elmondta, az elmúlt fél év során közel 30 milliárd forintnyi beruházásról döntöttek Békés megye vonatkozásában — elsősorban — külföldi vállalatok, amivel félezer új munkahelyet teremtenek. A Csabagyöngye Kulturális Központban rendezett eseményen harminc innovatív Békés megyei munkáltató mutatkozott be.

Papp Gábor

A Békés Megyei Kormányhivatal Európai Munkáltatói Napot, Békés Megyei Exportképes Termékek Kiállítását és Vásárát, valamint Munkáltatói Fórumot is rendezett egy időben és egy helyen Békéscsabán. A rendezvény legfőbb célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a megye exportképes termékeire és innovatív kezdeményezéseire.

Magyar Levente beszédében az exporttal kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatban kiemelte, az Exim Bank tavaly több milliárd forint értékben folyósított hitelt megyei vállalkozásoknak exporttevékenységük támogatására. A külföldi cégek megyei beruházásairól szólva elmondta, a már említett közel 30 milliárd forint értékű fejlesztési döntések mellett újabb jelentős nagyságrendű fejlesztéseket helyeztek kilátásba határon túli cégek Békés megyében. Rávilágított arra is, hogy az aktív álláskeresők száma 2015-ben 20 százalékkal csökkent Békésben. Hangsúlyozta, a külkereskedelemben is kulcsfontosságú a megfelelő infrastrukturális háttér.

— Jelenleg a térség nincs jól bekapcsolva az ország vérkeringésébe, ami komoly restancia — ecsetelte. — Mára azonban kézzelfogható távolságba került az M44-es gyorsforgalmi út építése, amiről a közeljövőben tervezett békéscsabai látogatásán a miniszterelnök is beszélni fog.

Az államtitkár kitért arra, hogy Békés megye rejti az ország egyik legértékesebb erőforrását, a kiváló, világszintű termőföldet, amihez jó vízrajzi adottságok is párosulnak.

— A világban korlátlan felvevő kapacitás mutatkozik a prémium minőségű termékek iránt — folytatta a gondolatot Magyar Levente. — Mindez Békés megye számára óriási lehetőséget jelenthet.

Kifejtette, ahhoz, hogy a jelenleginél nagyságrendileg magasabb árszinten biztosítsák az agrárpiac felvevőképességét, egy állami vállalatot hoztak létre magántőke bevonásával. A kezdeményezés célja, hogy a vállalat úgy intézze az élelmiszer-kereskedelmet, a mezőgazdasági termékek felvásárlását, hogy a jelenleginél több pénzt hagyjon a termelőnél. A meggyet például a tavalyihoz képest hozzávetőlegesen másfélszeres áron fogják felvásárolni.

Ezen felül olyan beruházásokat is terveznek a rendszeren belül, amelyek a remények szerint munkahelyek ezreit hozzák majd létre a mezőgazdasági szektorban, míg az agrárágazaton kívül működő vállalkozások esetében a kereskedőház segíti az export bővülését.

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott hangsúlyozta, a program lehetőséget biztosított a vállalkozások egymás közötti, illetve a cégek és az állam közötti kapcsolatépítésre, az együttműködés erősítésére.

— Nagyon fontosnak tartjuk, hogy közvélemény megismerje azokat az értékeket, amelyeket a Békés megyei vállalkozások állítanak elő, amikre büszkék lehetünk — fogalmazott Gajda Róbert. A kormánymegbízott aláhúzta, az M44-es út Tiszakürt és Kondoros közötti több mint 61 kilométeres szakaszára a NIF Zrt. a közelmúltban beadta a kivitelezési tendert a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Ellenőrzési Főosztályának. Annak minősítése jelenleg is zajlik, a remények szerint néhány héten belül kiadják a minősítést, ami után a Közbeszerzési értesítőben a kivitelezésre szóló közbeszerzési kiírás megjelenik majd.

Dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának osztályvezetője kiemelte, a rendezvény a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Út a munkaerőpiacra elnevezésű projektjének nyitórendezvénye is volt helyben. Hozzátette, a program célja az álláskeresők és az inaktívak nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatása, különös tekintettel az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságának javítására. Az elképzelések megvalósítására országosan 102, Békésben 5,94 milliárd forint áll rendelkezésre. A programban a megyében 5938-an kapnak lehetőséget versenyképes szakképesítés megszerzésére, illetve a munkaerőpiacon való elhelyezkedésére.

Békés Megye Exportképes Terméke-díj
A rendezvény részeként a Békés Megyei Exportképes Terméke-díjról is döntött a szakmai zsűri és a közönség. A versengés közönségdíját a Gyulahús Kft. érdemelte ki, míg az említett Békés Megye Exportképes Terméke-díjat a Frankó Kft. vasúti rezgéscsillapítója nyerte a Gyulahús Kft. és Csaba Metál előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!