Gazdaság

2016.04.07. 11:11

Szja-bevallás csökkentett adattartalommal

Még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek személyijövedelemadó-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a NAV közreműködésével készül. Az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallás - mely a tapasztalatok szerint leggyakrabban kitöltött sorokat tartalmazza, a hagyományosnál kisebb terjedelmű, pár oldalas nyomtatvány - május 20-ig elektronikusan és papíron is beadható a NAV-hoz.

BEOL

A személyijövedelemadó-bevallás csökkentett adattartalmú nyomtatványa bármely NAV ügyfélszolgálaton beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról. A honlapon elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1553 számú bevallás előlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani.

Az ügyfélszolgálatokon beszerezhető csökkentett adattartalmú nyomtatvány kitöltésében segítségre lehet a nyomtatvány utolsó oldalán szereplő konkrét példa, ami a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan megmutatja, hogy mely összeget, milyen összefüggés alapján, és melyik sorba kell beírni.

A csökkentett adattartalmú bevallásban nincs lehetőség
az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba való befizetésével adóalap-kedvezmény érvényesítésére,
ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél adókiegyenlítés érvényesítésére,
külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződés alapján történő rendelkezésre,
kamatból származó jövedelem,
külföldről származó jövedelem,
különadó hatálya alá tartozó bevétel bevallására.

Akinek 2015-ben olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, annak szintén a teljes adattartalmú 1553 számú bevallást kell kitöltenie és 2016. május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!