Közélet

2016.02.11. 18:23

Pro és kontra a támogatási pénzekről

Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Békéscsabán, a megyei kormányhivatal előtt „Szűnjön meg a puha pénzek osztogatása az önkormányzatok között!” címmel.

BEOL

Bod Tamás kiemelte, a Belügyminisztérium honlapján elérhető, hogy 2014-ben a megyei települései közül a második legnagyobb rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatást a 400 főnél alig népesebb Pusztaottlaka kapta, míg 2015 végén a negyedik legnagyobb összegben részesült. Az első esetben 50, míg a második esetben 25 millió forintról volt szó.

Bod Tamás szerint a magyarázat nem szakmai, hanem politikai, sőt személyes. Simonka György 2006 és 2014 között Pusztaottlakán volt polgármester. Ő intézi el, hogy a falu ilyen kivételes juttatásokban részesüljön. Bod Tamás hozzátette, nem vitatják, hogy Pusztaottlaka sokszorosan hátrányos helyzetű, de nagyon sok ilyen nehéz sorsú település van Békésben.

Minderre Simonka György is reagált. Közölte, a modern politika világában nem hangzatos beszédekkel, hanem közösen, együttműködve, munkával lehet eredményeket elérni – e szerint jár el ő is, amikor a választói érdekeit képviseli.

– A körzetemben az önkormányzati vezetőkkel közösen dolgozunk a „Jövőd Dél-Békésben épül!” komplex programon – hangsúlyozta Simonka György.

– A koncepciónk 85 kiemelt elemből áll, melyek kidolgozásakor mindent alárendelünk annak a célnak, hogy fiataljainkat hosszú távon helyben tartsuk. A polgármesterekkel folytatott, heti rendszerességű munka alkalmával a probléma feltérképezésétől a megoldási lehetőségekig mindent számba veszünk. Szakemberek segítségével készítjük el lobbianyagainkat, melyek tartalmazzák azon érvek sokaságát, amelyek alátámasztják a vidék önmegtartó ereje növelésének szükségességét. Az én feladatom a munka koordinációja mellett az önkormányzatok, intézmények, társadalmi és gazdasági szereplők érdekeinek képviselete és érvényesítése. Megfelelő mennyiségű és szakmai tartalmú lobbianyaggal ellátva teszek meg mindent az itt élők munkafeltételeinek biztosításának érdekében. Pont az a Bod Tamás próbál kioktatni önkormányzati finanszírozásból, aki annak a Bajnai Gordon által vezetett baloldali politikai társaságnak a tagja, volt országgyűlési képviselőjelöltje, amely 2010-es működéséig az önkormányzatok ezreit sodorta csőd közelbe, és ha a Fidesz-kormány a 2010-es megválasztása után az önkormányzatok adósságállományát – 1368 milliárd forintot – teljes egészében nem vállalja át, akkor az elmúlt években önkormányzatok százai, ha nem ezrei mentek volna csődbe, és velük együtt az egész intézményrendszer. Beleértve iskolákat, kórházakat, szociális ellátókat. Ha rajtuk múlt volna, több százezer ember veszti el munkahelyét, és több százezren estek volna el a szociális juttatásuktól.
 
Vagyonnyilatkozatról, kezességről pro és kontra
Bod Tamás bemutatta a sajtótájékoztatóján Simonka György vagyonnyilatkozatát is, melyből szerinte az tűnik ki, hogy lényegében egy vagyontalan országgyűlési képviselőről van szó. Így felvetődik, ki és hogyan adott neki annyi hitelt, hogy bevállaljon egy 250 milliós kezességet, milyen forrásból állt rendelkezésére a fedezet. Ez hiányzik a vagyonnyilatkozatából.

Simonka György sajtónyilatkozatot adott ki ezzel kapcsolatban. Ebben közölte, tíz évvel ezelőtt egy hitelszerződéshez vállalt abszolút jóhiszeműen készfizető kezességet. Az adóssal az elmúlt években a kapcsolata teljes mértékben megszakadt, ezért maga is meglepetésként értesült az adóssal szembeni végrehajtás híréről. Információi szerint a hitelező bank kára megtérül az adós vagyonából.

– Mindezek alapján azt gondoltam, hogy ez az ügy már véget is ért, ráadásul az adóssal szemben megtérítési igényt kezdeményeztem – hangsúlyozta. – A vagyonbevallásban azért nem szerepeltettem, mert a tartozás nem engem terhel, én csak kezesként álltam helyt, és a végrehajtás elindulásáig tényleges tartozás nem is állt fenn.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese közölte, Simonka György nem tisztázott semmit, így a szocialisták vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek Simonka György ellen az országgyűlés mentelmi bizottságánál. Gőgös Zoltán kiemelte, továbbra is rejtély, hogyan vállalhatott készfizető kezességet Simonka György egy 250 milliós hitelre úgy, hogy papíron nulla forint jövedelme van. Hozzátette, egy országgyűlési képviselő nem engedhet meg magának 250 millió forintos titkokat.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!