Sport

2016.02.11. 12:12

A Békéscsaba először?

Történelmi tettre készül a Linamar-Békéscsabai RSE női röplabda-csapata pénteken: fennállása során először hódíthatja el a Magyar Kupa-trófeát. A kétszeres magyar bajnok első ízben jutott el az aranycsatáig, s ha már ott van, el is szeretné rabolni a serleget a legutóbbi négy év győztesétől, a Vasas Óbudától.

Gajdács Pál

Békéscsaba röplabdalázban ég, a viharsarki szimpatizánsok várhatóan egy egész szektort foglalnak majd el az Érd Arénában. Biztatásban tehát biztosan nem lesz hiány, de a bajnokságban, a Magyar Kupában és a Közép-európai Ligában (MEVZA) is veretlen kék-fehérek az önbizalom dolgában is jól állnak.

Soós Nikolett csapatkapitány határozott ígéretet tett arra, hogy a Viharsarokba hozzák a trófeát. Ha abból indulunk ki, hogy a szezonban már háromszor (ebből kétszer a piros-kékek otthonában) páholták el a Folyondár utcaiakat, akkor érthető, hogy a címvédőnél is a Békéscsabát tartják az esélyesnek.

— Valóban nem sikerült még idén győznünk a Békéscsaba ellen idén — nyilatkozta a már nyolc MK-címmel rendelkező Jókay Zoltán, a Vasas Óbuda edzője a klub honlapján. — Nagyon remélem, egyszer ez a sorozat megszakad és erre egy jó lehetőség a Magyar Kupa-döntő, ami mindig egy sajátos hangulattal rendelkezik. Nagyon egységes csapat a Békéscsaba, nehéz bármiféle rést találni a játékában. Míg ők mindig ugyanebben a szerkezetben tudnak játszani, nekem állandóan váltani kell a négy külföldi játékos miatt. Ettől függetlenül egy kupát mindenki meg akarja nyerni, nekünk is ez a célunk. Ellenük az az egyik legfontosabb dolog, hogy nagyon le kell csökkenteni a ki nem kényszerített hibákat.

De mit mond Szasa Nedeljkovics, a Békéscsaba vezetőedzője, aki két éve a Kecskemét férficsapatával már megízlelhette, milyen Magyar Kupát nyerni?

— Nekünk egyáltalán nem teher és nem is annyira fontos, hogy először vagyunk döntőben. A szezon elején kitűztük a célunkat, hogy nyerjük meg a kupát. Bár legutóbb néhány napja győztük le a Vasast, a kupadöntő más, azon az aznapos inspiráció, motiváció dönthet. A Vasas ellen mindig fel kell készülni, mindegyik meccsen vártuk azt a pillanatot, amikor taktikailag-mentálisan megtörjük a játékát. Ez az előző három meccsen sikerült, de a játékosok fejéből ki kell törölni azokat a párharcokat. Sokra vagyunk képesek, de a kupadöntő egész másról szól, azt nagyon-nagyon óvatosan kell kezelni. Nekem is, mint edzőnek, alaposan fel kell készülnöm erre a párharcra.

— Nekem már az ötödik kupadöntőm lesz, ami számomra egy fontos szám, éppen ezért is győzelemmel szeretnék lejönni a pályáról a Vasas ellen — fűzte hozzá Tálas Zsuzsanna, a BRSE feladója. — Hatalmas energiákat mozgat meg bennem ez a mérkőzés, hiszen az ellenfél a volt csapatom lesz, amely ellen meg szeretném mutatni, hogy jobbak vagyunk náluk. Ha az elmúlt három győztes meccsből le tudjuk vonni a tanulságokat, és még javítunk is, meg tudjuk szerezni a győzelmet.

A 62. Magyar Kupa döntőben a női finálé előtt a 3. helyért, 17 órától a Jászberény és a Nyíregyháza csatázik. Az M4 Sport mind a két mérkőzést közvetíti felvételről, a női döntő 22:30-kor kerül adásba.
 

Címkék#röplabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!