Közélet

2016.02.11. 08:26

Torkos csütörtök: megtelnek az akcióban részt vevő éttermek

Hamvazószerdán elkezdődött, de ma egy napra meg is szakad a húsvét előtti böjt. Torkos csütörtökön az akcióhoz csatlakozott éttermekben féláron ehetünk-ihatunk, bár idén nem kötelező a vendéglátóhelyeknek az alkoholtartalmú italokra ötven százalékos kedvezményt adni. Az akció a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében zajló Gasztroélmények Éve 2016 tematikus programsorozat nyitánya is.

Nyemcsok László

Group of friends eating at a restaurant

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az étterembe járás és az új ízek felfedezésének népszerűsítésére létrehozott torkos csütörtököt immáron tizenegyedszer rendezi meg ma a Magyar Turizmus Zrt. A választási lehetőség idén a teljes a la carte kínálatra vonatkozik, nem lehet külön erre az alkalomra készített, szűkített menüsorral megjelenni. Olyan szolgáltatók, akik kizárólag házhoz szállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne. A helyben fogyasztást is lehetővé tevő vendéglátóhelyeknek elvitelre vagy házhoz szállítással nem kötelező a csatlakozási feltételek szerint kedvezményt adni, azonban ezt önkéntes alapon megtehetik.

Torkos csütörtökön megtelnek megyénk akcióban részt vevő éttermei is. Vozár Mártont, a megyei kereskedelmi és iparkamara vendéglátó és idegenforgalmi szakbizottságának elnökét arról kérdeztük, hogy a későbbiekben van-e hozadéka ennek.

— A torkos csütörtök egy gesztus a vendégek felé, de természetesen a szakmabeliekben ott motoszkál: ha a vendégek finomat esznek, minőségi a kiszolgálás, jól érzik magukat, máskor is ellátogatnak az adott étterembe – magyarázta a szakember.

Vozár Márton kiemelte, a mai rohanó világban érthető, hogy hétvégén, amikor együtt lehet a család, nehezebben mozdulnak ki az emberek, és inkább otthon főzőcskéznek. Ugyanakkor megvan hetente, kéthetente, havonta egy-egy alkalommal a hangulata annak is, ha étterembe mennek, kihasználják ennek minden előnyét. Például egy kellemes sétát tesznek az étteremig, bent megkóstolják a hely specialitásait, élvezik a kényelmet, hogy kiszolgálják őket, és hogy nem kell az étkezés után elmosogatni, elpakolni. Ahogy a gasztronómus fogalmazott: az ízek élvezetén túl ez az emberi méltóság része is.

— A legtöbbször a pénztelenséget említjük itt, Békés megyében annak okaként hogy az emberek nem vagy csak kevesen és nagyon ritkán járnak étterembe, és most nem a déli menüzésre gondolok – ecsetelte a szakember. – Holott ha kiszámoljuk az alapanyagok beszerzésére, az otthoni főzésre szánt időt, energiát, rezsiköltséget, még olcsóbban is kijöhetünk egy étteremben. Ahogy tapasztaljuk, a vendéglátóhelyek többségén nem múlik, hogy jót egyenek-igyanak a vendégek, igyekeznek ezért mindent megtenni. Hibák, hiányosságok lehetnek, de ha a vendégnek valami nem tetszik, bátran tegye szóvá, ugyanis nem valószínű, hogy szándékosság van mögötte. A vendéglősnek, a pincérnek nem szabad ezen megsértődnie, hiszen ők vannak a vendégért, és nem fordítva.

Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke Békéscsabán járva lapunknak kiemelte, örömmel vették, hogy a Magyar Turizmus Zrt. a gasztroélmények évének nyilvánította 2016-ot.
– A gasztronómia fontos a turizmusban, a gasztronómia pedig nem lehet meg minőségi magyar alapanyagok nélkül, és ez az helyi agráriumot is segítheti, ami Békés megyében erős – magyarázta Krivács András.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az adott ételt mindig ugyanabban a minőségben tegyék a vendég elé. Ha csak egyszer is csalódik, többet nem tér vissza. Akár torkos csütörtökön, akár máskor érdemes az éttermekben különlegességeket, ínyencségeket választani, nem olyan ételeket, amiket otthon mi is könnyen elkészíthetünk.

Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács is az éttermi étkezés előnyei között említette, hogy olyat ehet az ember, amit otthon nehéz, munka- és időigényes elkészíteni. Emellett azok a technológiák is rendelkezésre állnak egyre több vendéglátóhelyen, melyek alkalmazásával még finomabb, a kevesebb zsiradék miatt egészségesebb az étel. Az sem mellékes, hogy kiszolgálják az embert, és egy jó étteremben a tálalásból, a díszítésből is tanulhatunk.

A torkos csütörtök elnevezésű akcióhoz csatlakozó éttermek listáját megtalálja a Magyar Turizmus Zrt. online felületetein, így például az itthon.hu weboldalon és a Facebookon is!

A farsangi húsokat meg kellett enni
Régi hagyomány, hogy a hamvazószerdát követő második napon a böjtöt megszakítják amiatt, hogy a farsangi ünnepségek után megmaradt húsételeket elfogyaszthassák. Ma már egyébként egyre kevesebben böjtölnek vagy ha igen, ezt méregtelenítés vagy fogyókúra által teszik, és nem naptári, vallási időpontokhoz kötik. Békés megyében is jellemzően a katolikusok tartották magukat szigorúan a 40 napos böjthöz. Az evangélikusok általában csak péntekenként nem ettek húst, főként haluska, mákos kukorica, főtt krumpli került az asztalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!