Sport

2016.02.10. 17:12

Igazi sporttörténeti relikviát ajándékoztak a városnak

Szerdán a városházán Mátyás Tamás átadta Szarvas Péter polgármesternek azt a relikviát, amely 1930-ból származik és a Békéscsabai Előre MTE labdarúgócsapatának felvidéki túráját örökíti meg.

Verasztó Lajos

Fotó: Lehoczky Peter

Elsőként a felajánló Mátyás Tamás beszélt a szerdai sajtónyilvános eseményen. — Nagyapám, aki Matyas I. néven tíz éven át futballozott az Előrében, majd később edzőként és sportvezetőként dolgozott, szerepel ezen a tablón, és a csapat 1930-as felvidéki túráját örökíti meg. Úgy gondolta a család, hogy ennek a relikviának, és az általam hozott korabeli fotóknak, igazolványnak és útlevélnek egy olyan helyen kell lennie, amelyet megtekinthet az utókor. Mivel nemrég hallottam, hogy Békéscsaba szeretne egy sportmúzeumot létrehozni, néhány hete felkerestem Szarvas Péter polgármestert, és felajánlottam ezeket a tárgyakat.

Ezt követően Mátyás Tamás átnyújtotta a tablót Szarvas Péter polgármesternek és Kiss Tibor alpolgármesternek. 

Szarvas Péter a következőket mondta a tabló átvétele után: — Nagyon fontosnak tartom az emlékek megőrzését a jövő nemzedék számára. Ezért is fogadtam örömmel a Mátyás-család felajánlását, amelyért köszönetet mondok. Ez a tabló az idén 104 éves Előre első külföldi túráját örökítette meg 1930 nyarán. Sok régi relikviát szeretnénk megőrizni a város sportéletéből, amelyet majd egy helyen kiállítunk. Ennek a tablónak üzenete is van a mai labdarúgók számára, szombaton jön a Fradi csapata a Kórház utcába. A zöld-fehérek látogatása mindig sok nézőt vonzott, emlékszem gyerekkoromban a társaimmal együtt én is ott szurkoltam az Előrének a lelátón. Jó lenne, ha a régi csapat példáját követve a mai utódok is olyan alázattal és lelkesen futballoznának mint az elődök.

Kiss Tibor alpolgármester azt emelte ki rövid hozzászólásában, hogy ahhoz, hogy a jövőt építeni tudjuk, a múltat tisztelni kell.

A tájékoztató végén Szigeti Csaba, a Békéscsabai Polgármesteri Hivatal sportcsoportvezetője elmondta, várják mindazoknak a sportembereknek a felajánlását, akiknek a birtokában van a megyeszékhely sportéletével kapcsolatos bármilyen dokumentum, fotó, tárgy, és amelyet szeretnének megőrizni a jövő nemzedéke számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!