Kék hírek, bulvár

2016.02.10. 16:55

Dicséretet kaptak a gyulai gyilkosságot felderítő rendőrök

Csökkenő bűncselekményszám, emelkedő nyomozáseredményesség. Többek között ezek az örömteli eredmények hangzottak el szerdán a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tavalyi évet értékelő állománygyűlésén, és az azt követő sajtótájékoztatón. Az értekezlet elöljárója Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány volt.

Nyemcsok László

A megyei főkapitányságon tartott állománygyűlés kezdetén az országos rendőrfőkapitány elismerésben részesítette a február 5-ei, gyulai emberölés felderítése érdekében kiemelkedő szakmai munkát végző rendőröket.

Dicséretet és jutalmat vehetett át Tóth Csaba alezredes, a megyei főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, dr. Zsóri Attila őrnagy, a gyulai kapitányság bűnügyi osztályvezetője és Medve Zoltán zászlós, a gyulai kapitányság körzeti megbízottja. A bűncselekményhez kapcsolódó kommunikációs feladatok példaértékű elvégzéséért elismerésben részesült dr. Vargáné dr. Szombati Andrea őrnagy, a megyei főkapitányság sajtószóvivője is.

Ezt követően dr. Polyák Zsolt dandártábornok, Békés megye főkapitánya részletesen ismertette a megye közbiztonsági helyzetét befolyásoló jogsértési adatokat. A bűnügyi fertőzöttségről elmondta, hogy a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények összesített száma Békésben 2015-ben 6914 volt, amely 2,1 százalékkal kevesebb, mint az előző évi 7065.

A bűncselekmények százezer lakosra jutó száma 1868, ami alacsony fertőzöttséget jelent. A csökkenő bűncselekményszámhoz 2015-ben 66 százalékos nyomozáseredményesség párosul, amely 7,8 százalékkal magasabb a 2014-es adatnál. Békéscsaba a 23 megyei jogú város közül a 22. legkevésbé fertőzött, 1621-es mérőszáma a kategória átlagának 50 százalékát sem éri el.

A bűncselekmények legnagyobb hányadát adó vagyon elleni bűncselekmények abszolút számát tekintve is a kevésbé fertőzött megyék közé tartozik Békés. Az elmúlt években folyamatosan csökkenő adat 2015-ben 4051 volt. A lopások száma 2014 és 2015 viszonylatában 3420-ról 2562-re csökkent. A lakásbetörések és a rongálások száma is mérséklődött.

A rablások száma 2015-ben az előző évihez viszonyítva tizeneggyel emelkedett, ugyanakkor az ilyen eljárásokban a Békés megyei rendőrség nyomozáseredményessége országosan élenjáró. A kábítószerekkel kapcsolatos, terjesztői magatartáshoz köthető bűncselekmények esetében is javult a nyomozáseredményesség.

Emberölésből Békésben az elmúlt évben négy esetet regisztrált a rendőrség, a nyomozáseredményességi mutató az elmúlt évekhez hasonlóan 100 százalékos volt. Az értékelt időszakban a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények 21,4 százalékát (1481-et) követték el közterületen, ez hasonló az előző évi adathoz. A közterületi szolgálatba vezénylések száma 2015-ben 8,4 százalékkal, a közterületi szolgálatban töltött órák száma 13,2 százalékkal nőtt. Az elfogások száma több mint hét százalékkal emelkedett.

A Békés megyei határátkelőhelyeken 2015-ben a személyforgalom az előző évhez viszonyítva mintegy 3,4 százalékkal nőtt, a járműforgalom esetében pedig 5,83 százalékos emelkedés történt. A megye illegális bevándorlással kapcsolatos érintettsége, fertőzöttsége 2015-ben jelentős mértékben nem tért el a korábbi években tapasztaltaktól.

A települési önkormányzatok a már évek óta hagyományos kérdőíves felmérés során 2015-ben az ötös skálán 4,38-ra értékelték a településükön végzett rendőri tevékenységet. A települési önkormányzatok képviselő-testületei az elmúlt évben is kivétel nélkül elfogadták a rendőrség éves munkájáról szóló beszámolót.

A megye kilenc járásának székhelyein 2015-ben is megtartották a Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumokat, amelyeken az adott térséget érintő, közrenddel kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a rendőrség képviselői a helyiekkel. A fórumok tapasztalatait a rendőrkapitányságok és a határrendészeti kirendeltségek hasznosították, a szükséges intézkedéseket megtették.

Az értekezleten elismeréssel szólt a Békés megyei rendőrök munkájáról dr. Veress Gabriella Békés Megyei Főügyész és Gajda Róbert, Békés megye kormánymegbízottja is. Ezt követően Papp Károly értékelte a megyei főkapitányság állományának 2015. évi tevékenységét, és a jövő feladatait határozta meg.

A balesetek száma emelkedett
A személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma a 2014. évi 575-ről 2015-ben 609-re nőtt, az emelkedés a könnyű mellett a halálos balesetek tekintetében is megjelenik. Dr. Polyák Zsolt elmondta, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt céljának tekinti, hogy a kedvezőtlen tendenciát befolyásolja, megállítsa, a közlekedők figyelmét ráirányítsa a szabályok betartásának fontosságára.

Címkék#Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!