Gazdaság

2016.02.10. 15:18

Földárverés: indul az újabb licit Békésben

Március elsejétől folytatódik az állami földek értékesítése Békés megyében is — tájékoztatta a megjelenteket szerdán Gajda Róbert kormánymegbízott Békéscsabán.

M. P. M. – Fotó: Lehoczky Péter

Elmondta, a Földet a gazdáknak! elnevezésű program megvalósítása tavaly ősszel kezdődött el országszerte, így a megyében is.

— Az első körben a meghirdetett területek több mint fele talált gazdára Békésben, ez 13,3 milliárd forint bevételt jelentett az államnak. Egészen pontosan 419 ingatlant értékesítettek, a földek összterülete 8001 hektár. Most 47 új tétellel kiegészítve az elmúlt alkalommal el nem keltekre licitálhatnak az érdeklődők — hangsúlyozta Gajda Róbert.

Elmondta, két békéscsabai helyszínen (a kormányhivatal Derkovits sori főépületében, illetve a Szerdahelyi út 2. szám alatti járványvédelmi központ konferenciatermében) március 1. és 18. között 377 darab földrészlet eladását hirdetik meg. Ez több mint 7000 hektárt jelent. A földrészletek túlnyomó részben szántó, kisebb mértékben legelő művelési ágban szerepelnek a nyilvántartásban.

A kormánymegbízott emlékeztetett, mezőhegyesi földterületek nem szerepelnek az árverési tételek között. Kiemelte, a cél továbbra is az, hogy a termőföld azok tulajdona legyen, akik megművelik azt, tehát a magyar gazdáké, a magyar földműveseké, Békés megye tekintetében elsősorban az itt földet művelő gazdáké.

— A részvételi feltételekre és az árverés lebonyolítására vonatkozó szabályok az előző ütemhez képest nem változtak. Részletes információt az árverési hirdetményekben találhatnak az érdeklődők. Ezek megtekinthetőek az NFA honlapján, a bekesijarasok.hu és a beol.hu portálokon — vette át a szót dr. Sóvári Tibor, Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetője.

Elmondta, a törvény értelmében egy gazda maximum 300 hektár föld tulajdonosa vagy haszonélvezője lehet. A licitáláshoz 10 százalék letéti összeg szükséges, az árverés a piaci ár plusz tíz százalékról indul. A területet az szerzi meg, aki a legmagasabb árat kínálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!