Kék hírek, bulvár

2016.02.10. 09:11

Öt tonna zöldséget foglaltak le Méhkeréknél

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei rövid időn belül két esetben is EKÁER-ben nem rögzített zöldségszállítmányt találtak Békés megyében, román teherautókban.

BEOL

A NAV Békés Megyei Adó- és Vámhivatalának pénzügyőrei Méhkerék környékén végeztek ellenőrzéseket, amikor  is két román rendszámú kisteherautót állítottak meg – tájékoztatott a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága.


A járművek összesen 5 tonna zöldséget (petrezselymet, sárgarépát, salátát, karalábét, kelkáposztát) szállított Magyarországról Romániába, de a szállítmányt nem jelentették be az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe (EKÁER).

Az áruk bizonylatainak vizsgálatakor kiderült az is, hogy a zöldségekről bemutatott számlák hamisak, ugyanis a feladók nem is álltak kapcsolatban a szállítókkal. Az egyik esetben áru értékeként 226 000 forintot tüntettek fel, miközben az közel milliós nagyságrendű volt, míg a másik esetben a papírokon az áru összsúlya 1200 kilogramm volt, a valóságban viszont több mint 1000 kilógrammal többet mutatott a mérleg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: NAV
[/caption]
A pénzügyőrök az igazolatlan eredetű szállítmányokról értesítették a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályát is, akik a zöldségek megsemmisítéséről döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!