Kultúra

2015.11.30. 20:57

A Bánk bánnal nyitotta meg kapuit az új művelődési ház

A Magyar Állami Operaház ingyenes előadásával nyitotta meg kapuit hétfő este a majd’ félmilliárd forintos ráfordítással megújult Erkel Ferenc Multifunkcionális Térségi Közösségi Központ Gyulán. Az óriási érdeklődés előtt megtartott programon felcsendült a város nagy szülötte, Erkel Ferenc szerzeménye, nemzeti operánk, a Bánk bán keresztmetszete.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Peter

Köszöntő beszédében dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, a gyulai polgárok régtől fogva ügyelnek arra, hogy műveltségünk kiteljesítéséhez — mely közös nemzeti önértékelésünk alapját képezi — megfelelő közösségi terek és tartalmas, értékes programok, művészeti alkotások kínáljanak lehetőséget a városban.

— Öntevékeny polgári kezdeményezéseknek, egykori kitűnő közéleti személyiségek alkotó erejének, később állami és városi döntéseknek köszönhetően Gyulán a kulturális intézmények olyan széles palettája szolgálja közösségi értékeink megjelenítését, amely csak vidéki nagyvárosokra jellemző — ecsetelte.


A településvezető kiemelte, a mindenkori gyulai nemzedékek számára elsőrendű kötelesség az elődeik által rájuk hagyott értékek megóvása, továbbfejlesztése és a formához méltó tartalommal való megtöltése, mellyel nemcsak az előttük járó generációk iránti tiszteletüket fejezhetik ki, de szolgálják a jelen és a jövő nemes céljait is. Dr. Görgényi Ernő szólt arról az erőfeszítésről, amelynek eredményeként megújult a Göndöcs-kert és annak részeként külsőleg, illetve a gépészetet tekintve a művelődési központ.

— Ezzel azonban nem elégedhettünk meg, hiszen a belső terek is technológiai korszerűsítés és belsőépítészeti felújítás után kiáltottak — tette hozzá.

Az önkormányzat Agóra pályázati kiírásra beadott, az „Erkel Ferenc multifunkcionális térségi közösségi központ kialakítása” című pályázata 473 millió 646 ezer 500 forintot nyert el. Az önerőt nem igénylő beruházás részeként a teljesség igénye nélkül új széksorokat kapott a színházterem, ezzel komfortosabbá vált a nézőtér. Új belsőépítészeti kialakítás, modern fény- és hangtechnikai, színpadtechnikai eszközök tették még korszerűbbé a közművelődési intézményt, és több más fejlesztés is megvalósult.

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára az országban megvalósuló Agora-projektek közművelődési, kultúra-átörökítő és térségfejlesztő szerepét emelte ki. Mint mondta, Gyula városa a helyi összefogásnak, a magas szintű együttműködésnek köszönhetően jó néhány nívós rendezvényt hívott már életre, és nem is véletlenül vált a Magyar Kultúra Városává. A helyettes államtitkár kiemelte, a megújult intézmény szórakoztató, közösségi és képzési funkciót is betölt majd a város és a térség életében.

– A gyermek- és ifjúsági feladatok ellátása pedig a jövő szempontjából is fontos – tette hozzá, majd kiemelte, egy intézmény átalakítása mindig az egyik legnehezebb feladat, ezért is különös értékes a most átadott fejlesztés.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Sebő Ferenc gondolatát idézte: "A hagyomány nem beteg, hogy ápolni kelljen és nem rab, hogy őrizzük, a hagyományt élni kell." Hozzátette, a hagyományok és a progresszió, a fejlődés, a haladás közösségét. A művészek előadásukban is ezt a kettős értéket fejezték ki.

A megújult Erkel Művelődési Központ, illetve Multifunkcionális Térségi Közösségi Központ nyitó előadásán a több száz érdeklődő a Magyar Állami Operaház előadásában Erkel Ferenc Bánk bán keresztmetszetét, illetve Kylián Petite Mort és Hat tánc című balettelőadását tekinthette és hallgathatta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!