Közélet

2015.11.30. 16:33

Értékelték a múlt heti közgyűlést

Sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt közgyűlésen történteket a Fidesz, az LMP és Szarvas Péter polgármester hétfőn Békéscsabán.

Hírlap-összeállítás

Dr. Ferenczi Attila, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte, javaslatukra immáron a serdülők meningococcus (agyhártyagyulladás) elleni oltását is támogatja a város. Ugyancsak üdvözölte azt a döntést is, hogy város átveszi a kistérségtől a családsegítőt, a hajléktalanellátást, valamint a családok átmeneti szállását. A kistérség „ügyeit” tárgyaló napirend kapcsán elmondta, általános meglepetést keltett, hogy bár minden képviselő megszavazta, miszerint a város tegyen büntetőfeljelentést ismeretlen tettessel szemben a rendőrségen, a polgármester egyedüliként tartózkodott.

Hanó Miklós alpolgármester a hulladékgazdálkodással kapcsolatos átalakításokról szólva kifejtette, lassan tisztázódnak a rendszer működését érintő részletek, ehhez állami szerepvállalásra is szükség volt.

Takács Péter LMP-s képviselő elmondta: javasolta, hogy Békéscsaba 2020-ig történő fejlesztései legyenek napirenden a közelgő közmeghallgatáson. Képviselői kérdésként feltette, hogy hány státust töltöttek be a polgármesteri hivatalban a választások óta, hány álláshelyet pályáztattak meg. Nem fogadta el a választ, hogy az összes pozícióba – több mint húszba - meghívás eredményeként találtak embert.

A kistérséggel kapcsolatos vizsgálatokról szólva emlékeztetett, már korábban is javasolta, szülessen rendőrségi feljelentés. Egy ügyvédi állásfoglalást ismertetve azt mondta: 46 pontban tártak fel szabálytalanságot, csak egy szerződés felelt meg a formai követelményeknek, és felvetődik a gyanú, hogy bűncselekmény történt.

Szarvas Péter polgármester elmondta, két ügyben is intézkedett a közelmúltban, ezekről beszámolt a közgyűlésnek. A gyermekétkeztetés témájában személyesen tájékozódott a helyzetről, kérdéseket tett fel és lakossági felvetéseket is tolmácsolt az ételek összetételéről a Mintamenza csapatnak. A városvezető aggályosnak tartja 300 fa kivágását is az Élővíz-csatorna mentén, ezért kért további egyeztetést az ügyben illetékes Kövizigtől.

A kistérségi napirend apropóján elmondta, miután megismerte a szakértők jelentését, számára egyikben sem utalt semmi határozottan arra, hogy azonnali büntetőfeljelentést indokolt tenni. Az ő javaslatát, miszerint először polgári peres eljárás során tárják fel a problémákat és csak utána tegyenek feljelentést, viszont a közgyűlés elutasította.

Kiderült az is, hogy a jelenleg már egyetlen, a szakértők által vizsgált és kifogásolt szerződés sincs hatályban, illetve a közgyűlés által felhatalmazott jegyző pénteken megtette a feljelentést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!