Közélet

2015.11.29. 15:40

Kolbászparádé a Lencsésin, disznótor Gyomaendrődön

A hagyományok ápolása, a közösségépítés és természetesen a finom ételek, főként kolbász készítése, kóstolása állt a középpontban szombaton a békéscsabai András-napi Kolbászparádé a Lencsésin elnevezésű rendezvényen, valamint a VII. Gyomaendrődi Disznótoros és Böllérpálinka Versenyen is. Ezrek szórakoztak jó hangulatban a két eseményen.

Nyemcsok László

Dr. Ferenczi Attila, a békéscsabai, lencsési-lakótelepi részönkormányzat vezetője találta ki hajdanán az András-napi Kolbászparádé a Lencsésin című rendezvényt, melyet immáron kilencedik alkalommal rendeztek meg a szombaton a Lencsési Közösségi Ház összes termében, valamint a Féja Géza téren felállított 150 négyzetméteres sátorban.

Takács Péter, a közösségi ház vezetője elmondta, a lakótelepen működő intézményeket és civil szervezeteket hívták meg, a csapatok tíz kiló húsból készítettek kolbászt. A részönkormányzatnak és a közösségi háznak köszönhetően 650 adag kolbásszal és ugyanennyi adag székelykáposztával kínálták meg a látogatókat, akiket többek között a Melody Együttes szórakoztatott, Máté András pedig magyar nótákat énekelt. Játszóházzal és az András-napi hangulat című kiállítás megnyitójával is várták az érdeklődőket.

Dr. Ferenczi Attila kiemelte, a rendezvénynek közösségépítő, -formáló szerepe is van, a Lencsési pedig egy város a városban. A kolbászkészítő versenyt a Mohácsi Mátyás Kertbarát Kör csapata nyerte meg, a második alkalommal megrendezett vendégváró ünnepi sütemények versenyén pedig Luptovics Dezsőné győzött karácsonyi nosztalgiatortájával.


A VII. Gyomaendrődi Disznótoros és Böllérpálinka Versenyen is felvonultattak süteményeket, a pogácsák mellé azért néhány kupica pálinka is lecsúszott a legtöbb csapatnál. A Gyomaendrődi Víziszörnyek csapatánál, a sárkányhajós civil szervezetnél Tímár Imre volt a főnök, aki a Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség – Turisztikai Egyesület (GYÜSZ-TE) elnöke is.

Toldi Balázs polgármesterrel együtt kiemelték, a jó hangulat a legfontosabb, cégek, hivatalok, intézmények és civil szervezetek csapatai érzik jól magukat a versenyen, a programokon jól szórakozhatnak a helyiek, valamint a más településekről érkezett vendégek is. Emellett nagyon fontos a hagyományok őrzése, továbbadása.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Ambruzs-Szabó József
[/caption]
A víziszörnyek mellett a Járási Sárkányok csapata is tüzes italokkal erősített a kolbászgyúrásra, dr. Pacsika György hivatalvezető és Tímárné Buza Ilona, a hivatal munkaügyi kirendeltségének vezetője Pacsika György öccsének birspálinkájára esküdött. A mértéket ugyanakkor fontosnak tartották, egyrészt hamar elfogyna a nedű, másrészt túl nagy bátorságra sem szabad szert tenni, mert könnyen túlfűszerezik a kolbászt.

A 150+ elnevezésű csapatnál nem volt túl nehéz rájönni, hogy itt a csapat társkapitányainak, Illés Jánosnak és Parti Ferencnek a kilóiról van szó. Az asztalon látható húsokra, készítményekre rámutatva elmondták, a fogyókúrát nem most kezdik. Ráerősített erre Várdai János, a Sárréti Pákászok csapatkapitánya is, egy jó adag sült hagymás vér, kolbász, hurka és cigánka mellett.   
 
Benke László négyszeres olimpiai aranyérmes mesterszakács és mestercukrász, a rendezvény díszvendége, a zsűri elnöke hangsúlyozta, szerencsére még mindig sok helyen ünnepnek, igazi családi összejövetelnek tekintik a disznótort. Ahogy mondta, így van ez rendjén, nem is szabad változtatni rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!