Közélet

2015.11.26. 18:58

Az egészségügyről volt szó a bírósági konferencián

Igazságügyi konferenciát és továbbképzést tartott csütörtökön egészségügyi szakembereknek és jogászoknak a Gyulai Törvényszék több szervezettel karöltve a bíróság dísztermében. A kongresszus társelnöke dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke és dr. Bártfai György professzor volt.

L. B.

Hogy milyen felelőssége van az orvosoknak, az egészségügyi intézményeknek a hatályos Büntető és Polgári Törvénykönyv alapján, arról dr. Szabó Imre tartott előadást. A Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető professzora elmondta: a büntetőjog szerint foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt vonhatók felelősségre az orvosok, amit gondatlanságból vagy szándékosságból követhetnek el.

A polgári jogi felelősségről szólva megosztotta, hogy vannak írott és íratlan szabályok, amiket be kell tartani. Az egészségügyi szolgáltató – vagyis általában nem az orvos, hanem a kórház – áll szerződésben a beteggel. Hangsúlyozta, hogy az alaptörvény értelmében mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, ezt segíti elő az állam.

Szólt arról, hogy a műtéti kockázat nem azonos a műtéti komplikációval, mint ahogy azt a laikusok hiszik. A kockázat azt jelenti, hogy arról előzetesen tájékoztatni kell a beteget, egyrészt terápiás céllal, másrészt azért, hogy dönthessen. A komplikációnál viszont kizárt az előzetes tájékoztatás lehetősége, mivel az a beavatkozás közben lép fel.

A gyakorlati részt dr. Kiss Gabriella ismertette. A Szegedi Ítélőtábla tanácselnöke kiemelte, hogy az egészségügyi szolgáltató és a beteg között az ellátás igénybevételével, azaz ráutaló magatartással jön létre szerződés. A szerződésszegés jogkövetkezménye kártérítés lehet.

Később arról is beszélt a bíró, hogy egy per során kinek mit kell bizonyítania, illetve kiemelte, hogy a bíróságnak kell mérlegelnie, hogy a kezelés az elvárhatónak megfelelő volt-e.

– A halálozások és a fogyatékosság jelentős része a sebészi beavatkozások során fellépő komplikációk miatt következik be – ismertette dr. Dieter Bettelheim, a bécsi kórház és a bécsi egyetem szakembere. Hangsúlyozta, nemcsak írásban, hanem szóban is át kell adni az információkat egy beteg kezelése során, akkor a legkevesebb az adatveszteség.

Beszélt az úgynevezett műtéti ellenőrző listáról. Egy dokumentumban meghatározzák, hogy a műtétek előtt, közben és után mit kell „csekkolnia” a beavatkozást végző csapatnak. Hangsúlyozta, minimális erőfeszítéssel – néhány perces ráfordítással és csekély költséggel – mindez megvalósítható, miközben jelentősen nő a betegek biztonsága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!