Közélet

2015.11.03. 18:49

Beavatják a diákokat a fűszerek rejtelmeibe

Többek között kakukkfüvet, tárkonyt, zellert, bazsalikomot, koriandert és mentát is ültettek kedden a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Zwack tagiskolája mellett létesített fűszernövényes kiskertben.

Ny. L.

A szakács-, pincér- és cukrásztanulókat Botyánszki István békéscsabai kertész avatta be a fűszernövények rejtelmeibe, kiemelve azt, hogy egy-egy növénynek több aromájú fajtája is létezik.

A BSZC kedden együttműködési megállapodást is kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK), valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével a tanulók gyakorlati képzéséről, tapasztalatszerzésének bővítéséről.

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke hangsúlyozta, biztosítják a diákoknak, hogy a termőföldtől az asztalig a kamara tagjainak gazdaságaiban, élelmiszer-ipari üzemeiben mélyíthessék el szakmai ismereteiket. Hozzátette, a mostani megállapodás egy újabb fejezete a korábbi együttműködésnek.

– Nagyon fontos, hogy a gyakorlatban a lehető legtöbbet megtanulják, megismerjék szakmájukról a diákok, hogy aztán hivatásukban igazi mesterekké váljanak. A kamara segítő, közvetítő szerepet vállal ebben – magyarázta dr. Kulcsár László.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója hangsúlyozta, a megállapodás révén diákjaik szakmájukról újat, többet tudhatnak meg. Ha pedig többlettudásra tesznek szert a gyakorlatban is, nagyobb esélyük lesz az elhelyezkedésre. A főigazgató kitért arra, a program komoly ismeret- és tapasztalatszerzésről szól.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, a fűszernövényes kiskert bemutatja, nem csak sóról, borsról, őrölt paprikáról szól a fűszerezés. A gyakorlati tapasztalatszerzésről elmondta, a diákok végigkísérhetik például, miként lesz a cefréből pálinka, de kimennek majd a spárgaföldre is és a csokoládékészítés rejtelmeibe is beavatják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!