2015.11.03. 18:49
Beavatják a diákokat a fűszerek rejtelmeibe
Többek között kakukkfüvet, tárkonyt, zellert, bazsalikomot, koriandert és mentát is ültettek kedden a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Zwack tagiskolája mellett létesített fűszernövényes kiskertben.
A szakács-, pincér- és cukrásztanulókat Botyánszki István békéscsabai kertész avatta be a fűszernövények rejtelmeibe, kiemelve azt, hogy egy-egy növénynek több aromájú fajtája is létezik.
A BSZC kedden együttműködési megállapodást is kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK), valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével a tanulók gyakorlati képzéséről, tapasztalatszerzésének bővítéséről.
Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke hangsúlyozta, biztosítják a diákoknak, hogy a termőföldtől az asztalig a kamara tagjainak gazdaságaiban, élelmiszer-ipari üzemeiben mélyíthessék el szakmai ismereteiket. Hozzátette, a mostani megállapodás egy újabb fejezete a korábbi együttműködésnek.
– Nagyon fontos, hogy a gyakorlatban a lehető legtöbbet megtanulják, megismerjék szakmájukról a diákok, hogy aztán hivatásukban igazi mesterekké váljanak. A kamara segítő, közvetítő szerepet vállal ebben – magyarázta dr. Kulcsár László.
Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója hangsúlyozta, a megállapodás révén diákjaik szakmájukról újat, többet tudhatnak meg. Ha pedig többlettudásra tesznek szert a gyakorlatban is, nagyobb esélyük lesz az elhelyezkedésre. A főigazgató kitért arra, a program komoly ismeret- és tapasztalatszerzésről szól.
Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, a fűszernövényes kiskert bemutatja, nem csak sóról, borsról, őrölt paprikáról szól a fűszerezés. A gyakorlati tapasztalatszerzésről elmondta, a diákok végigkísérhetik például, miként lesz a cefréből pálinka, de kimennek majd a spárgaföldre is és a csokoládékészítés rejtelmeibe is beavatják őket.