Közélet

2015.10.10. 16:33

Ványai diószüret

A hozzáértők állítják, jó évet zárnak idén a magyar diótermesztők. A korai érésű magyar fajtákat szeptemberben szüretelték, és a külföldi konkurenciát megelőzve a nemzetközi piacon is megjelentek. Az idei termés nagyobb is, de igazából a minősége kiemelkedő, felülmúlja a korábbi éveket. A prémium terméknek számító magyar dióból, héjasan és tisztítva, évente 1500-2000 tonnát exportálnak. A napokban egy dévaványai dióültetvényest kerestünk fel, akit nem a külföldi piacok meghódítása, a profitszerzés ösztönzi.

Csete Ilona

Nagy szeretettel gondozza diófaültetvényét Szilágyi Ferenc dévaványai nyugdíjas. Elárulta, alapos szakmai felkészülés előzte meg a telepítést. Unokáival szüretelt az elmúlt hetekben a hobbijának élő nagyapa.

— Öt éve mentem nyugdíjba a közszférából. Nem akartam tétlenül üldögélni, fizikai elfoglaltságnak ezért a város szélső utcájában telket vásároltam, annak a felébe terveztem meg diófaültetvényemet. Most értem el odáig, hogy a fáim „megmutatják” a termésüket — kalauzolt és büszkélkedett az eredménnyel a diószedési szezon kellős közepén.

Arról is szólt, hogy a kezdetekkor szakirodalmakat böngészett, de némi nosztalgia is motiválta, amikor a fajtát kiválasztotta.

— Láttam a környéken díszelgő öreg diófákat. A telek adottsága úgy hozta, hogy 50 fát tudtam elhelyezni rajta. Idén már szedhető a termés — mutatta elégedetten, unokái lelkes közreműködése közben. — Engem nem a gazdaságosság, meg a profitszerzés ösztönzött. A hasznos elfoglaltságot kerestem, s ebben a munkában megtaláltam.

Megtudtuk, nem olcsó mulatság nemesített diófacsemetéket beszerezni. Sőt, nem is mulatság, sok rizikóval jár.

— Debrecenből hoztam őket. Ezek a szép fák 5 éve még csak ostornyélszerű csemeték voltak, 2 méteres magassággal. Öt éve, október 20-án elültettem valamennyit, és azóta mindegyik szépen fejlődik. Sok gondoskodást igényel a diófa. Igaz, a telepítésre való felkészülés se volt egyszerű, sőt, meglehetősen hosszadalmas folyamat végén került földbe az 50 csemete.

És sorolni kezdte a gondos gazda: 600 mázsa istállótrágyát tárcsáztatott a földbe, az előkészületek idején markolót fogadott az ültetőgödrök kialakításához. Mértani pontossággal tervezett meg mindent. Megtudtuk, a drótféreg veszedelmes kártevője a fának, de lemosó permetezéssel megakadályozható a baj.

— Naponta figyelem, ellenőrzöm a fáimat. Olyanok már, mintha a gyermekeim lennének — mondta mosolyogva a gazda.

Korán érő fajtával külföldi piacokon
Magyarország 3 vidékén vannak jelentős dióültetvények: a Balaton és a Tisza vidékén, valamint Debrecen környékén. A diófaállomány szórvány diófákból áll. Ezek adják a diótermés túlnyomó részét, és a házi diófogyasztást is ezek szolgálják. Az exportra szánt dió ezért mennyiségben nem is jelentős, de a minősége okán népszerű. Az Európai Unión belül Franciaország és Románia a vezető termelő és exportőr. Minőségét tekintve azonban legendás a magyar dió. Ennek oka, hogy beltartalmi értékei kiemelkedők, mérete pedig 32-34 milliméteres átmérőjével a prémium kategóriába tartozik. Az exportnak az is jót tesz, hogy a korán érő fajtáknak köszönhetően elsőnek jelenik meg az európai piacokon.

Vértisztító, emésztést serkent a dió
A dió a telítetlen zsírsavak forrása. Néhány szem belőle egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, és a gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. A dió vértisztító, serkenti az emésztést, ráadásul bélféregűző hatásáról is ismert. Emellett nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen.

Címkék#dévaványa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!