Közélet

2015.10.10. 10:14

Vészesen fogy a lakosság Békés megyében

A magyar települések lakónépességének változásáról szóló, elképesztően részletes térképet tett közzé a Lechner Tudásközpont — adta hírül a válasz.hu. Az adatok tanúsága szerint Békés megyében szinte kivétel nélkül minden településen csökken a lakónépesség.

Hírlap-összeállítás

Az elsősorban az építészet területén dolgozó vállalkozás által készített interaktív ábrán világosan látszik a Győr–Budapest–Debrecen–Szeged négyszög szívó hatása, de ugyanúgy leolvasható Borsod-Abaúj-Zemplén megye vészes fogyása is. A 2001 és 2011 közötti változások alapján készült térképen a leginkább tanulságos Pest megye, Győr környéke és Észak-Magyarország. Az is érdekes, hogy a Balaton körül milyen változásokat lehet látni.

Békés megyében a nagyobb városokban és szűk vonzáskörzetükben 2,5 és 10 százalék körüli csökkenést jelez a térkép (narancssárga szín). Ugyanakkor több észak- és dél-békési településen már a 10 százalékot is meghaladta az elvándorolt lakónépesség aránya (piros szín).

Ha ezzel párhuzamosan a népmozgalom változásait is vizsgáljuk, akkor a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2015 első hét hónapjában 52 235 gyermek született, 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 78 709 volt, ami a 2014. január–júliushoz viszonyítva nagymértékben, 7,0 százalékkal emelkedett. A természetes fogyás 26 474 fő volt, 4 811-gyel több az egy évvel korábbinál.

Ahogy Dél-Békés sok települése küzd az elvándorlás gondjával, úgy Magyarbánhegyes is. Egy ott élő család középiskolás lányáról írt lapunk nem is olyan régen. A fiatal Olaszországban tanul. Úgy fogalmazott, látva a szülők nehéz, küzdelmes életét, ő már másként akar élni. Ehhez kell a nyelv, a világlátás és persze a tanulás. Sódarné Varga Gyöngyi polgármester egyetért a fiatalok szemléletével és szomorúan jegyzi meg: alapvetően mezőgazdasági falu az övéké, de önkormányzatuknak például nincs földje. Ez nagy nehézséget okoz. Ennek ellenére 230 közfoglalkoztatottnak biztosított a munka, a megélhetés.

— Napokon belül konditermet avatunk. Ez is azt szolgálja, hogy az a korosztály, mely még itthon, a megyében tanul, annak legyen helye a hasznos időtöltésre, a találkozásra. Szépítjük a főteret, élhetővé tesszük a települést, s mindezt nagyon sok nehézség árán, de emberséggel. Igaz, ettől nem települnek még haza az elvándorlók. De akik maradnak, azok érezzék magukénak Magyarbánhegyest. Ez a cél.

<!-- Vészesen fogy a lakosság Békés megyében A magyar települések lakónépességének változásáról szóló, elképesztően részletes térképet tett közzé a Lechner Tudásközpont — adta hírül a válasz.hu. Az adatok tanúsága szerint Békés megyében szinte kivétel nélkül minden településen csökken a lakónépesség. Hírlap-összeállítás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!