Közélet

2015.10.09. 17:59

Szakminiszteri elismerés a kunágotai pedagógusnak

Gyöngyösiné Bálint Anna kunágotai pedagógus több generációnak tanította a szép magyar beszédet, az irodalmat és a nyelvtant. Nyugdíjba vonulása alkalmából Németh László-díjat vehetett át Balogh Zoltán szakminisztertől. A méltatásban ez áll: a gyermekek harmonikus személyiségformálása érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. Ezért választotta lapunk a hét emberének.

Csete Ilona

Igaz az állítás, minden sikeres férfi mögött ott áll egy erős nő, aki megteremti a biztos hátországot. A Gyöngyösi családban egyensúly van. Valóban van egy nyugdíjas éveiben is aktív férj, aki az elmúlt ciklusban Kunágota alpolgármestere volt. Ráadásul a festés a szenvedélye. Felesége, Gyöngyösiné Bálint Anna mindenben segíti párját, de ez kölcsönös. Hobbiban, érdeklődésben is sok a hasonlóság.

— Mikor kötötték össze az életüket és döntöttek úgy, hogy Kunágotán együtt folytatják?
— Amikor megismerkedtünk, még a szomszédos Kevermes lakója voltam. Összeházasodtunk, és új életünket itt, Kunágotán képzeltük el, mivel férjemnek, Gyöngyösi Károly testnevelőnek állást és szolgálati lakást is ajánlott az akkori iskolaigazgató, Farkas János. Én korábban Szegeden közgazdasági szakközépiskolát végeztem, az érdeklődésem akkor erősödött fel a gyerekek iránt, amikor Kevermesen, a diákotthonban lettem gazdasági vezető. Rádöbbentem, a gyerekek érdekelnek. Ekkor már megerősödött bennem, hogy váltanom kell.

— Ismét iskolapadba ült, és munka mellett...
— ... elvégeztem a debreceni tanítóképzőt. Később a kunágotai iskolavezetéssel egyetértve a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára is felvettek, hogy taníthassak a felső tagozaton. Elvégeztem a magyar-irodalom nyelvtanári szakot.

— Melyik volt a könnyebb? Alsósok vagy a nagyobbak között tanítani?
— Anyag és tudás szempontjából a felső tagozat szerteágazóbb, de felelősség mindkét korosztály között helytállni. A felsősöknél pedig már több a nevelési feladat, annak minden nehézségével. Mégis, úgy érzem, velük hamarabb tudtam közös nevezőre jutni. Ahol sok volt a fiú, ott se adódtak problémáim, mindig sikerült megtalálnunk a közös hangot. Talán, mert nekem is fiam van.

— Pályája elején, kezdőként vagy a nyugdíjas éveket megelőzően volt nehezebb a tanulókkal?
— A családok életkörülményei megváltoztak, új értékrend alakult ki. Egyre több problémával szembesültünk mi, pedagógusok is az utóbbi években. Évtizedekkel ezelőtt nem kellett köszönésre, helyes, tisztelettudó viselkedésre nevelni. Hozták magukkal otthonról. Ma ez is sokszor az iskola, a pedagógus feladata. De ha együttműködők a szülők, akkor lehet eredményeket elérni. Nekem egyébként nem voltak fegyelmezési problémáim. Mostanában egykori diákok gyermekeit tanítottam, a tiszteletet megkaptam tőlük. Mert ha Anna tanárnő azt mondta,... és számított a szavam.

— Egy község, ahol mindenki mindenkit ismer. Csak az iskola falai között tanított, nevelt?
— Dehogy! Ráadásul egy családban két pedagógus! Mindig volt valaki nálunk: vagy sport, vagy az ünnepi műsorok, Ki mit tud?-ok vagy versenyek kapcsán. A férjemmel az összhang jó volt, én elkísértem, ha atlétikaversenyre vitte a sportolóit, ő pedig jött a Kazinczy versenyekre velünk.

— Egy pedagógus „értékmérője” az is, mi lesz a diákjaiból.
— Szerencsém volt. Tehetséges fiatalok kerültek ki az iskolából, az általam vezetett osztályokból. Van közöttük orvos, újságíró, színész. Kunágotán ezek szerint megkapták a megfelelő alapokat egy sikeres életpálya elindításához.

— Ilyen mozgalmas négy évtized után hogy sikerült a leállás, a nyugdíjas évekre berendezkedni?
— Bevallom, nehezen álltam át. Direkt a nyugdíjazásom évére tettem a házfelújítást. Sok elfoglaltságot jelentett, lekötött, átvészeltem az első, tanításmentes hónapokat. Ráadásul volt egy projekt, hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatására. Ez is munkát adott.

— Hogy telnek azóta a napjai?
— A kert gondozásával. Nagy virágimádó vagyok. A ház körüli munka is elfoglaltság. A férjemmel kerékpározunk. Ő 25 kilométert teker naponta, én 14 kilométert. A televíziót elsősorban a sportközvetítéskor kapcsoljuk be. Jut idő olvasásra, kézműveskedésre, kirándulásra és jó hangulatú beszélgetésekre a volt tanítványaimmal.

Névjegy

Gyöngyösiné Bálint Anna Battonyán született. Az általános iskolát Kevermesen végezte el, 1971-ben Szegeden, a közgazdasági szakközépiskolában érettségizett. Elvégezte a debreceni tanítóképzőt, a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolát, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett intézményvezetői szakvizsgát. Kunágotán 1973-tól tanított, 1988-tól tanárként, humán munkaközösség-vezetőként is dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!