Közélet

2015.09.04. 21:27

Szilvanapi sokadalom Szarvason - kertművelőket, fiatalokat, sportolókat jutalmaztak

Évszázadok óta a szarvasi kertek képéhez hozzátartozik a nagyszerű gyümölcs, a szilva. Fogyasztásának a népszerűsítésére már 18. éve megszervezik a szilvanapokat. Pénteken elkezdődött az idei programsorozat. Az Ótemplom környéke, a Körös-part megtelt érdeklődőkkel.

cs. i.

Az árusok már kicsomagolták portékáikat, idén is lehet majd kóstolni a sokféleképpen felhasználható szilvát. Főzik helyben, mások süteménybe csempészve kínálják, vagy üvegbe zárt befőttként, lekvárként. A szilvanapokon fogyaszthatjuk nyersen, kedvelt főzve, gyümölcslevekben is.

Pénteken Szarvas testvértelepüléseinek a jelenlétében Babák Mihály polgármester megnyitotta a fesztiváli hétvégét, a Suttyomba zenekar lemezbemutató koncertje előtt pedig kiderült, melyik a legszebb konyhakert a városban. Eljött az ötletgazda, aki az országos versenyt elindította Karcagról.


Kovács Szilvia örömének adott hangot, hogy idén először csatlakozott a város a mozgalomhoz. Ezzel is szeretnék a fiatalok körében népszerűsíteni a kertészkedést, a kertkultúra fontosságát Szarvason is. Babák Mihály polgármester biztosította a vendéget, a szarvasiak jövőre is vállalkoznak a megmérettettetésre.

Majd átadták az idei nevezőknek járó díjakat több kategóriában. Normál kategóriában lett 1. Szebegyinszki Pál és felesége, 2. Vass István, 3. Raffai András Lestyán Györgyné. Zárt kert, zöldséges: Sztancsik János és felesége. Zárt kert és gyümölcsös: 1. Klimaj Tamás és Klimaj Csenge, 2. Klimaj Pál. Zárt kert, vegyes kategória: 1. Jánosik Gézáné (az országos díjra is őt jelölték), 2. Horváth György és felesége, valamint Körmendi Sándor és felesége, 3. Boros Sándor és felesége.


A legfiatalabb kertész: a 2 éves Klimaj Csenge, Kocsis Kornél lett. A 86 éves kertművelő pedig a legidősebb kertművelőnek bizonyult.

A jó tanulókat és a jó sportolókat is most díjazták. Négy fiatal állhatott a pódiumra fényes serleg volt a jutalmuk. Átadták Szirony Pálnak a színpadon arany diplomáját.

 

Címkék#szarvas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!