Közélet

2015.09.04. 14:24

Hulladékudvart és átrakó állomást avattak Orosházán

Az orosházi Gyártelep utcán átadták az új hulladékudvart és az átrakó állomást. Ez is része annak a 86 településen, összesen 15,185 milliárd forintból zajló modernizációnak, ami a hulladékkezelési technológiákat érinti a Délkelet-Alföldön.

cs. i.

Bojtor István alpolgármester kiemelte, a projekt célja a hulladékképződés csökkentése, az újrahasználat és az újrahasznosítás arányának a növelése a dél-alföldi régióban. Így csökkentve a térség környezetterhelését, és biztosítva jobb körülményeket, magasabb életminőséget az itt élő közel 390 ezer embernek.

A DAREH elnöke, Dávid Zoltán hangsúlyozta, a korábbi hulladékgazdálkodási rendszer a depókban történő lerakásra támaszkodott. Ezt egy modern, az újrahasznosítás és az újrahasználat lehetőségeit is kihasználó megoldás váltja fel.

— A lakosság számára a projekt egyik legfőbb eleme az úgynevezett házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése lesz. Ennek keretében minden kertes-, illetve társasházhoz új hulladékgyűjtő edények kerülnek, melyekben a tiszta csomagolási hulladék, papír, műanyag palackok stb. elkülönített gyűjtése történhet meg. A hulladékok otthoni gyűjtését és szelektálását ezért a jövőben az eddigiektől eltérően kell elvégezni.

Elhangzott, az új rendszer kiszolgálásához új létesítmények is épülnek. Beszerzik az új kukákat, a szállításhoz szükséges járműveket. Új hulladékudvart hoznak létre Dévaványán, Gyulán, Kunágotán, Makón, Mezőhegyesen, Orosházán, Szeghalmon és Vésztőn, a már üzemelő szentesi létesítményt pedig bekapcsolják a megújuló hulladékgazdálkodási rendszerbe. A hulladékudvarok területén úgynevezett újrahasználati központok nyílnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A szerző felvétele
[/caption]

A vegyesen és a szelektíven gyűjtött hulladékok további válogatására egy mechanikai és optikai technológiát is alkalmazó válogatómű épül a békéscsabai hulladéklerakó területén. Szintén Békéscsabán építenek fel a kivitelezők egy komposztáló üzemet. Emellett a hulladék szállítását négy átrakóállomás is támogatja: a Szentesen, Orosházán, Makón és Szeghalmon felépülő komplexumokból nagy kapacitású nyergesvontatók szállítják tovább a feldolgozásra kerülő hulladékot.

A tervezett intézkedések eredményeként az elkövetkező években a jelenlegi 11%-ról 25%-ra nő a szelektíven gyűjtött hulladék aránya a régióban, vagyis az egy személyre jutó, anyagában hasznosított hulladék mennyisége 34,8 kg-ról 78,2 kg-ra nő. Ezzel párhuzamosan a szemétlerakókba kerülő hulladék mennyisége személyenként 287,8 kg-ról 122 kg-ra csökken. Mindehhez európai uniós és a magyar központi költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatásokat használnak fel.

érinti a Délkelet-Alföldön. cs. i. A szerző felvétele -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!