Közélet

2015.08.02. 17:18

Reviczky Gábor is megvillantotta halfőző tudományát

Tucatnyi csapat részvételével rendezték meg a hagyományos halászlé- és halételkészítő versenyt szombaton a gyulai várnál található csónakázótónál. A programon jelen volt a nagy horgásznak számító Reviczky Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész is, aki dunai halászlevet, illetve egészen pontosan dunai hallevet főzött.

Papp Gábor

Fotó: IMRE GYORGY

– A vízparti házat és hajót eladtuk, mert már nem volt sok értelme fenntartani, annyi idő nem jutott a horgászatra a munka mellett, de egy barátomhoz azért eljárok pecázni. Nála elsősorban pergetünk – mesélte lapunknak a főzés előkészületei közben a színművész. Reviczky Gábor azt is elárulta, hogy egészen fiatal kora óta horgászik.

– Négy-ötéves voltam, amikor Tatabánya környékén először pecabotot fogtam a kezembe. S hogy miért alakult így? Akkoriban nem volt annyi lehetősége egy gyereknek, mint most – ecsetelte a népszerű színész, aki egyébként barátaival többször járt Norvégiában, az Északi-tengernél, hogy hódoljon szenvedélyének.

– Valójában most is ott kellene lennem Trokán Péterrel és Csőre Gabival, de úgy volt, hogy ezekben a hetekben forgatjuk az Aranysárkányt. A filmterv sajnos végül nem kapott zöld utat. Egy komoly szerepet, Novák tanár úr karakterét alakítottam volna benne – fogalmazott Reviczky Gábor, aki így most kimaradt a norvég kalandból is. Kiemelte ugyanakkor, hogy mindig július környékén keresik fel az Északi-tengert.

– Korábban vagy később viharos az óceán, és úgy nem igazán élvezet a vízen eltölteni egy hetet, hogy csak hánykolódunk – mondta a színművész. A területen fogták egyébként a világ eddigi legnagyobb tengeri laposhalát.

– Ehhez áprilisban kéne a vízen lenni, de 42 kilós halat már a mi társaságunkban is fogtak, nekem pedig egy nyolc kilósat sikerült – tette hozzá Reviczky Gábor, akit egyébként ősszel a Nemzeti Színházban a Don Quijote egészen egyedi feldolgozásának főszerepében is láthat a közönség, és az RTL 2-n egy új sorozatban, a Boutique Hotelban is szerepel majd.

A tucatnyi csapat között ott találtuk a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületét is, amelynek tagjai ezúttal természetesen nem kolbászt, hanem körösi halászlevet és lecsós harcsaszeletet készítettek tócsiban tálalva.

– Mindannyian szeretünk horgászni, magát a hozzávalókat is pénteken fogták tagjaink – mesélte lapunknak Dinya Imre, az egyesület elnöke, aki hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy részt vegyenek a térség gasztronómiáját népszerűsítő rendezvényeken.

Vass Zoltán és barátai pontyhalászlével és sült dunai keszeggel rukkoltak elő a megmérettetésen. Karács Zoltán pedig Békési korhely halászlevet főzött, aminek különlegessége a speciális tejfölös-lisztes habarás, a levest pedig szálkamentes halgombóccal tálalta.

A megmérettetést Kiss Mihály szervezte, míg a háttérmunkában fia, Kiss Szabolcs is alaposan kivette a részét.

– A legfőbb célunk az volt, hogy népszerűsítsük a halfogyasztást, hogy bemutassuk, hogy a pontypatkón túl is van élet – fogalmazott lapunknak Kiss Szabolcs. – Köszönet illeti a részvevőket, akik egészen különleges ételeket készítettek, és azokhoz az alapanyagot is biztosították. Az érdeklődők egyébként díjmentesen meg is kóstolhatták a gasztroremekeket, összesen mintegy három mázsa halat főztek, sütöttek ki a csapatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!