Közélet

2015.08.02. 16:34

Idén is megnyitottt a Csuta Művésztelep

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött az immáron huszonötödik Csuta Művésztelep szombaton délután Békésen, a Bolyai utcai alkotóházban.

P. G.

Fotó: IMRE GYORGY

A programon Csuta György festőművész köszöntötte a megjelenteket, s külön szólt azokról a művészekről, támogatókról, barátokról, aki az elmúlt egy évben elhunytak.

Izsó Gábor, Békés polgármestere a Csuta Művésztelep mintegy emberöltőnyi időre visszanyúló történetének jelentőségéről szólt. Hangsúlyozta, keresik annak lehetőségét, hogy Csuta Györgynek, illetve az alkotótábornak állandó kiállítása legyen a településen.

Az idei művésztelep fő tematikai egységét az emlék szolgáltatja. Nem véletlen, hogy elsősorban e köré építette megnyitó beszédét dr. Tuza Béla, a rendezvény fővédnöke. – A képzőművészek pontosan tudják, hogy tapasztalataik, élményeik lenyomatai a jelen időnek de épp úgy szólnak a jövőnek, és hatnak a múltra is. Tudatosan és akaratlanul is – fogalmazott a megnyitón a fővédnök.

– A tudatos képzetek felidézése ott van a képzőművészeti alkotásokon, amik minden érdeklődő embert képesek megszólítani. Ez a tudomány időtlen idők óta létezik az őskori barlangrajzoktól a beláthatatlan jövőig. A tudatban mindig ott van az emlékezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!