Közélet

2015.08.02. 10:15

Piálnak, őrjöngenek, pisálnak

Különösen a nyári időszakban okoz sok bosszúságot a köztéri italozás és annak számos „mellékhatása”. Akik felöntenek a garatra, gyakran dajdajoznak, énekelnek, miközben mások aludnának, az összetört üvegek együtt járnak a hétvégi bulikkal, és persze az sem ritka, hogy többen a közterületeken könnyítenek magukon néhány sör vagy feles után.

Papp Gábor – Képünk illusztráció

Az elmúlt hetekben több Békés megyei településről érkezett jelzés az ügyben. A panaszosok elmondták, hogy gyakran otthonaik ablaka alatt — elsősorban társasházakról van szó — gyűlnek össze a kissé már kapatos buliba indulók, vagy az éppen onnan hazafelé tartók, és kiabálnak, énekelnek, esetenként földhöz csapdossák az üvegeket.

— Persze én is voltam fiatal, de azért minden pénteken és szombaton hajnalban erre ébredni, egy kicsit túlzás — fogalmazta meg panaszát egy Békéscsaba belvárosában élő nyugdíjas férfi.

Mások arról panaszkodtak, hogy ingatlanaik előtt hétvégente mindig penetráns bűz uralkodik, a bulizók ugyanis ott könnyítenek magukon. Több társasház egyébként a tömbök közötti kis folyósokra kapukat, rácsokat szereltetett, részben azért, hogy a szagos problémák okozóit kívül tartsák.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a kérdéssel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat, hogy tevékenységirányítási központjukba érkeznek közterületen italozó, kiabáló, ittas emberekkel kapcsolatban bejelentések. Mint kiemelték, arra vonatkozóan nincs adat, hogy ezek a bejelentések jellemzően mely napokon vagy napszakokban érkeznek. Tapasztalataik szerint inkább a nyári időszakban és főleg hétvégenként fordul elő, hogy ilyen jellegű bejelentés miatt kell intézkedniük a rendőröknek. A bejelentést követően a rendőrség munkatársai minden esetben a helyszínre mennek és intézkednek. Megvizsgálják a bejelentésben foglaltakat, meghallgatják az érintetteket, és döntenek a szükséges intézkedésről.

Legtöbb esetben elegendő a figyelmeztetés is, esetleg helyszíni bírság kiszabása, de akár feljelentéssel is élhetnek az intézkedő rendőrök. Ugyanez egyébként a helyzet a békéscsabai Univerzál előtt napi rendszerességgel feltűnő kéregetőkkel is, akik fényes nappal is gyakran viszik túlzásba a hangoskodást, és nem egyszer a járókelőkkel sem a legudvariasabb hangnemet ütik meg.

Persze – kicsit szabadon idézve Rejtőt – nem lehet minden ittas ember mellé egy forgalmi rendőrt állítani, így a megoldás részben mentalitás kérdése is.

Nem csak a nagyobb, de a kisebb településeket sem kerüli el a közterületi italozás problémája. A közelmúltban éppen Mezőberényben kezdeményezett egyeztetést a kérdésben Siklósi István polgármester. — A város különböző részein, köztük egy kifejezetten frekventált területen a boltok előtt emelkedett meg a köztéri italfogyasztás a néhány hete — nyilatkozta lapunknak a településvezető. — Először rábeszéléssel próbáltam jobb belátásra bírni az érintetteket, ezután kellett helyi rendeletünk értelmében más eszközökhöz fordulni.

Nem szerencsés, ha megzavarják mások nyugalmát, egyben a város megítélését is rontják, ezért kezdeményeztem egyeztetést a rendőrséggel és a közterület felügyelőnkkel. Az elmúlt hetekben már nem is kaptunk jelzést hasonló eseményekről.

Kommentár

Nagyon nehéz egyértelmű ítéletet mondani a kérdésben, hiszen valószínűleg a legtöbben néztek már úgy a pohár fenekére, hogy attól az átlagosnál kicsit jobban megemelkedett a hangjuk.

Ugyanakkor az egész napi munka után mindenki jogosan várja el, hogy kialhassa magát. Miután nem sok olyan ember akad, aki számára ne lenne fontos a pihenés, ezért egy-egy jól sikerült este után érdemes lenne belegondolni, hogy fordított helyzetben, ha az ablaka előtt felcsendülne az éjjeli zenebona és ordítás, mennyire örülnek annak és mennyire lenne elfogadó.

Ugyanakkor az egész napi munka után mindenki jogosan várja el, hogy kialhassa magát. Miután nem sok olyan ember akad, aki számára ne lenne fontos a pihenés, ezért egy-egy jól sikerült este után érdemes lenne belegondolni, hogy fordított helyzetben, ha az ablaka előtt felcsendülne az éjjeli zenebona és ordítás, mennyire örülnek annak és mennyire lenne elfogadó. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!