Kék hírek, bulvár

2015.07.29. 18:08

Vadászgépek Békés megye felett

Szarvas és Orosháza környékéről is jelezték olvasóink, hogy szokatlanul hangos repülőgépekre figyeltek fel szerdán. Voltak, akik párosával haladó vadászgépeket láttak.

Képünk illusztráció

Lapunk megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy Békés megye légterében  szerdán a 9.45 és 15.45 közötti időszakban kiképzési repülés volt. Mint fogalmaznak, elképzelhető, hogy az olvasók a Magyar Honvédség JAS-39-es vadászrepülőit látták.

A JAS-39 Gripen könnyű vadászbombázó repülőgép, amelyet a svéd Saab, Ericsson, Volvo és Celsius Aerotech cégekből megalakult konzorcium, az Industrigruppen JAS gyárt – derül ki a Wikipédia vonatkozó szócikkéből.

A típust 1996-ban állították szolgálatba a Svéd Királyi Légierőben, amely összesen 204 repülőgépet (176 együléses+28 kétüléses) rendelt. Eddig a Cseh Légierő (12+2 db), a Magyar Légierő, (12+2 db) a Dél-Afrikai Légierő (19+9 db), és a Thai Királyi Légierő (12 db) vásárolta meg a típust. A cseh és magyar megrendelők részére gyártott vagy átalakított változatok NATO-kompatibilisek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!