Közélet

2015.07.07. 09:33

A legjobb műemlékvédők között az Emlékház vezetője

Országos szakmai elismerésben részesült a Munkácsy Emlékház vezetője. Mészáros Zsuzsát Podmaniczky-díjjal tüntette ki a Város- és Faluvédők Szövetsége. (x)

BEOL

A Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) 1982. óta adja át Podmaniczky Frigyesről elnevezett díjait.

A szervezet minden évben az általa rendezett országos találkozó és szakmai konferencia alkalmával díjazza azokat a magánszemélyeket és közösségeket, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül, vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek megismertetése, védelme érdekében.

A Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXIV. Országos Találkozójának és Szakmai Konferenciájának idén Vésztő adott otthont július 2-4. között. Az eseményen Ráday Mihálytól, a Szövetség elnökétől Mészáros Zsuzsa vizuális és környezetkultúra tanár, múzeumpedagógus, a békéscsabai Munkácsy Emlékház szakmai vezetője is Podmaniczky-díjat vehetett át.

Mészáros Zsuzsa 2001 óta művészeti vezetője a Gyulai úti intézménynek, ami a Csabagyöngye Kulturális Központ tagintézménye. Kimagasló művelődés-, művészettörténeti felkészültsége, rendkívül aktív, kiváló szervező munkája eredményeként mind az emlékház, mind az ott zajló programok országszerte ismertté, kedveltté váltak.

A díjazott szakember szinte valamennyi rendezvénye kötődik – és nem csak a hely szelleméből adódóan – az épített környezet, a műemlékek védelméhez. A városvédők, műemlékesek, építészek, régészek, muzeológusok szakmai csemegéje a Mészáros Zsuzsa kezdeményezésére indult Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója, amit idén márciusban már tizennegyedik alkalommal rendeztek meg a Munkácsy Emlékházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!