Közélet

2015.07.07. 08:03

Meteoklinika: tartós fejfájásra kell készülni

Kedden az ország jelentős részén tetőzik a hőmérséklet, már nem csak az arra érzékenyek körében kell tartós fejfájással számolni. Mivel éjszaka is relatív magas hőmérsékletek várhatóak, ezért sokaknál jelentkezhetnek alvászavarok. Napközben jellemző lesz a fáradékonyság, csökken a fizikai és szellemi munkavégző-képességünk.

BEOL

Kedden továbbra is frontmentes időre számíthatunk, ellenben az egészséges szervezettel rendelkezők is extrém terhelésnek lesznek kitéve. Éjszaka a Kárpát-medencében a levegő egyre kevesebb helyen hűl 20 fok alá, így egyre gyakrabban jelentkezhetnek alvászavarok. Érdemes lefekvés előtt levendula teát innia, illetve levendula fürdőt vennie. Napközben gyakran felléphet fáradékonyság, álmosságérzet. nehezebben fog menni a munkavégzés - írta legfrissebb előrejelzésében a Meteoklinika.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Meteoklinika
[/caption]

A fokozódó melegben egyre többen számíthatnak fejfájásra, migrénre, a panaszok ráadásul egész nap, tartósan is fennállhatnak. A legintenzívebb tüneteket a melegfrontokra, a melegedésre fokozottan érzékenyek tapasztalhatják. Amennyiben Ön is fejfájásra panaszkodik ezekben a napokban,  igyon naponta többször aranyvessző vagy zöld teát - utóbbi ráadásul élénkítő hatása révén segít legyőzni a fáradékonyságot is.

A pollenkoncentráció is jelentősen megnövekedett az elmúlt napokban, a legintenzívebb panaszokat a pázsitfű- és a csalánfélék okozhatják, de már a gombaspóra koncentrációja is a nagyon magas tartományban van. A hőség ideje alatt az allergiások lehetőleg kerüljék a réteken és parkokat, hazaérkezés után pedig mossanak hajat és váltsanak ruhát. Jó hír viszont, hogy szerda este egy hidegfront érkezik majd, emiatt csütörtöktől már jelentősen enyhülni fognak a tünetek.

A légszennyezettség a nagyobb városokban magas lesz, az ózon és a nitrogén-oxidok mennyisége meghaladhatja az egészségügyi határértéket.

Az UV-sugárzással továbbra is vigyázzon hiszen a déli és keleti országrészben már az extrém erős kategóriában alakulhatnak az értékek! Délután 11 és 16 óra között ne tartózkodjon tartósan a tűző napon. A strandolók ne hagyják otthon az UV-szűrős napszemüvegüket, legalább 40-50-es faktorszámú fényvédő krémjüket és lehetőleg viseljenek széles karimájú szalmakalapot.

Az autósok fokozottan vigyázzanak az utakon, ugyanis a hőség és az erős napsütés miatt még mindig nagy a balesetveszély. Kedden és szerdán is tompábbak lesznek a reflexek, jelentősen megnövekedhet a reakcióidő – vezessenek körültekintően, és tartsanak pihenőket, ha hosszabb útra indulnak.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!