Közélet

2015.07.04. 18:58

Felújították egy sanyarú sorsú család házát

Ecsetet ragadott két társával összefogva Bonnyai Sándor, és az elmúlt hétvégén Nagyszalontán rendbe tették, kifestették egy sanyarú sorsú család egyszobás otthonát, valóra váltva ezzel egy kislány nagy álmát. A békéscsabai fiatalember úgy fogalmazott, könnyes szemmel vezette végig a hazáig tartó utat.

Licska Balázs

– Több éve járok már vissza rendszeresen a nagyszalontai gyermekotthonba, és ott ismerkedtem meg egy szegény családdal, Ilonával, a nagymamával, aki három gyermeket nevel: a 12 éves Patríciát, a 7 éves Józsikát és a 4 éves Dzsenifert. Egyszobás, dohos lakásban élnek, ahova sem a gáz, sem a víz nincs bevezetve, nincs sem fürdőszoba, sem wc, ennek ellenére a kicsik mindig tiszta ruhában, rendezetten indulnak útnak reggelente – magyarázta Bonnyai Sándor.

A békéscsabai fiatalember elmondta, a lehetőségeihez mérten eddig is segítette őket tartós élelmiszerrel, de úgy gondolta, hogy lehetne egy nagyobb jótékonysági megmozdulást is szervezni. Ugyanis egyszer Patrícia – aki sokszor ragad ceruzát – lerajzolta neki egyik nagy álmát, ez pedig egy kifestett lakás volt. Ezért felhívást tett közzé, felajánlásokat várt: volt, aki erkölcsileg, volt, aki anyagilag, Viczián László pedig eszközzel és festékkel segítette az akciót.

Két társával, Molnár Csanáddal és Lehoczki Jánossal aztán munkához is láttak: péntektől vasárnapig feszült munkatempóban dolgoztak, rendbe tették, kifestették a tizenhat négyzetméteres, megviselt lakást. Hozzátette, hogy többször is le kellett állni, mivel hirtelen villanyszerelőt kellett hívni, vagy amiatt adódott gond, hogy elfogyott a festék. Azonban mindig akadt egy segítő, aki túllendítette őket a nehéz pillanatokon, a nagyszalontai gyermekotthontól is sok támogatást kaptak.

A gyerekek – akik örömujjongva fogadták a brigádot, amikor megérkezett a csapat – a felújítás alatt nem tartózkodtak otthon. Amikor Sándorék mindennel végeztek, kitakarítottak, illetve a bútorok is a helyükre kerültek, csukott szemmel vezették be a kicsiket a megújult otthonukba: rácsodálkoztak a falakra, Patrícia pedig úgy fogalmazott, hogy gyönyörű lett minden, és hogy pont ilyenre gondolt, amikor álmát papírra vetette.

– Mielőtt még hazaindultunk, beszélgettem a nagymamával és a gyerekekkel, akiknek elmondtam, hogy mostantól hogyan kell vigyázni a falakra, az állapotukra. Ilona egyszer csak hátat fordított, és zokogni kezdett – folytatta Sándor, aki hirtelen nem is tudta, hogy mi történhetett. Aztán a nagymama a nyakába borult és megkérdezte, hogy miként köszönhetné meg mindezt. Sándor csak annyit felelt: igyekezzen ezentúl is töretlen, mindent odaadó szeretetben nevelni a gyermekeket.

Önkénteskedett

Sándor elmondta, hogy középiskolásként ismerkedett meg a Böjte Csaba által életre hívott, és több intézményt fenntartó Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, amikor Erdélyben járt. Látta a példát, és úgy gondolta, hogy ő is szeretne minél többet segíteni a sanyarú sorsú családokon, gyermeken. A torockói gyermekotthonban például fél évet önkénteskedett, Nagyszalontára pedig immár hat éve jár vissza, van, hogy az ünnepekre néhány gyermeket magához vesz, vagy épp táborozni viszi őket.

– A történet azonban nem rólam szól, hanem a családról, arról, hogy érdemes összefogni, mert kis dolgok árán is meg lehet nagy álmokat valósítani – hangsúlyozta Sándor, hozzátéve, hogy egy nagyobb jótékonysági megmozdulás is a tervei között szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!