Közélet

2015.07.04. 17:45

Három nap a népzene jegyében

Első alkalommal rendezték meg a hétvégén, péntektől vasárnapig Mezőmegyeren a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót, melyen közel kétszáz produkciót láthatott, hallhatott, élvezhetett a közönség.

L. B.

Az idén ötvenéves Arany János művelődési házban és a környékbeli játszótér mellett felállított színpadon a néptáncok és a néphagyományok is terítékre kerültek a népzenén túlmenően. Hazai és határon túli zenekarok is felléptek.

Futó Zsolt ötletgazda elmondta: húsz éve szerette meg a magyar népzenét, kedvtelésből, hagyománytiszteletből énekelt ő is. Aztán az egyik közösségi oldalon létrehozott egy csoportot azok körében, akik szintén magyar népzenét hallgatnak, ez mára több mint tízezer tagot számlál. Ekkor jött az ötlet, hogy egy találkozót kellene szervezni, zenekarokkal, énekesekkel, táncosokkal – no meg természetesen gyermekprogramokkal, játszó- és mesesarokkal.

Hozzáfűzte, hogy a kezdeményezést aztán helyi civil szervezetek, az önkormányzat és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is felkarolták, a szervezésbe pedig bekapcsolódott a Csabagyöngye Kulturális Központ. Futó Zsolt reményét fejezte ki, hogy a fesztivál idővel kinövi magát, mindenképpen tervezik, hogy jövőre is megszervezik a rendezvényt.

Az eseményt vásári forgatag is kísérte, több népi mesterség kézműves portékái is az érdeklődők elé tárultak. Az Arany János művelődési ház szakköreinek termékeit fabatkáért, tallérért lehetett megvásárolni. A Megyeri Kézimunka Klub három hónappal ezelőtt jött létre az intézmény berkein belül, a tagok hímeznek, szőnek, gyöngyöt fűznek – közben beszélgetnek.

A klubot vezető Ledzényi Pálné lapunk érdeklődésére elmondta, termékeiknél nem feltétlenül ragaszkodnak a népi hagyományokhoz, de szorgalmazzák azokat. A portékáik között sok mindennel lehet találkozni, a könyvjelzőktől kezdve a babákon keresztül egészen a párnahuzatig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!