Közélet

2015.07.04. 12:22

A megyében is sokan kutatnak őseik után

A nemes famíliák leszármazottai akár Szent Istvánig is visszavezethetik családfájukat, aki azonban kutatásba kezd, általában a 1600-as évek végéig, az 1700-as évek elejéig derítheti fel származását.

Papp Gábor

Múlt hétvégén Mezőberényben tartotta szakmai napját a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesülete, ahol számos érdekesség elhangzott a témával kapcsolatban.

— Bajai központú szervezetünk éppen idén ősszel ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját — nyilatkozta lapunknak Herczeg László, az egyesület tagja, aki maga is mezőberényi elszármazott. — Fő célunk a kutatók egy szervezetbe tömörítése, egymás kutatási tevékenységének megismerése által az információcsere elősegítése, a kutatáshoz szükséges szakmai segítségnyújtás és a tudományos háttér biztosítása.

Herczeg László kérdésünkre elmondta, elsősorban a nyugdíjas korosztály körében népszerű a családfakutatás. A tevékenységre már külön cégek is szerveződtek, de miután nem olcsó mulatságról van szó, ezért a legtöbben maguk próbálnak a felmenőikről szóló adatok nyomára lelni. — Maga az elfoglaltság rendkívül érdekes, számos információhoz lehet jutni az adott korszakról is — ecsetelte Herczeg László.

Kérdésünkre kifejtette, a legreálisabb célnak az tűnik, hogy a keresésbe kezdők az 1600-as évek végéig, az 1700-as évek elejéig jussanak el. A szerencsésebbek ennél korábbi időkig is.

A munkát minden esetben a levéltárban célszerű kezdeni, itt olyan, elsősorban anyakönyvi papírokra bukkanhat az érdeklődő, ami fontos támpontokat adhat a kutatáshoz. Házassági szerződések, végrendeletek ugyancsak információkkal szolgálhatnak.

Az első anyakönyvi emlékek a 18. századig vezetnek vissza, persze senki ne a mai rubrikás dokumentumokra gondoljon, hanem egyszerű kis füzetekre, amibe vezették a legfontosabb eseményeket. A Németországból érkezők esetében további támpontot adhatnak az érkezési államban fellelhető dokumentumok, nem is annyira csak anyakönyvi, hanem például adópapírok.

Az egyesülettől sokan kérnek segítséget, bajai székhelyükön pedig egy híres könyvtár található. — Évente két-három szakmai napot tartunk. Mezőberényben remek házigazdákkal és kiváló környezettel találkoztunk - mondta a szakember lapunknak.

Mint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltáránál is kifejezetten sokan kezdenek családfakutatásba. Ahhoz, hogy valaki elindítsa a „nyomozást”, mindössze néhány alapadattal kell rendelkezni. Ismernie kell például nagyszülei nevét, születési dátumát, illetve házasságuk időpontját. A különböző anyakönyvi kivonatok áttanulmányozása nem kecsegtet mindig azonnali sikerrel, jó néhányan fel is adják az első kudarc után, mások viszont képesek évekig búvárkodni a dokumentumok között. Az anyakönyvek mellett más, érdekes dokumentumokat is kézbe foghatnak a kutatók, fényképekkel is találkozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!