Közélet

2015.07.04. 10:00

Foghíjas vonatpótlás miatt panaszkodnak olvasóink

Több olvasónk is jelezte az elmúlt napokban, hogy gondjai adódtak a Békéscsaba és Gyula közt közlekedő vonatpótló autóbuszokkal. Hétfőtől kedvezően módosul a kifogások fő részét képező menetrend.

Papp Gábor

A vonatpótló autóbuszokkal kapcsolatos ellentmondásokra az elmúlt napokban több olvasónk is felhívta a figyelmet. A kérdés a gyulai csevegő elnevezésű Facebook csoportban is élénk érdeklődést váltott ki, sokan panaszolták, hogy gondjaik adódtak a járatokkal. Egy előfizetőnk részletesen is beszámolt megpróbáltatásairól.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

„A vonatunk 15.10-kor indult Budapestről, a Keleti pályaudvarról és jó 10 perces késéssel, 17.43-kor érkezett meg Békéscsabára. A pótló buszok, mégpedig rögtön kettő is, 17.35-kor elmentek Gyulára. Az is igaz, hogy a menetrendben csak a Keletiből 14.10–kor induló és 17.57–kor Gyulára érkező vonatot pótolják busszal. A 14.10–kor a Keletiből induló vonat Csabára ér 16.43–ra, aki azzal érkezett, az a pótlóbusszal 17.57-kor, azaz 1 óra és 14 perc elteltével Gyulára érkezhet. Mondaná erre valaki, miért nem száll fel a DAK Békéscsaba–Gyula járatára? Egyrészt, mert van vonatjegye másrészt, mert a gyulai állomásnál hagyta a biciklijét, vagy az autóját. Mindezt körülbelől 4000 forintért, plusz gyorsvonati pótjegy vagy IC jegy áráért, tehát ez utóbbi esetben közel 4500 forintért!

Nézzük a vonatpótló menetrendet! Az említett vonatokhoz 16.35 és 17.35–kor lehet átszállni a pótló buszokra, megjegyzem Budapestről 16.43–kor és 17.43-kor érkeznek Csabára a vonatok. Tehát mindenki lekésik a pótlásról, bár az egyik esetben csak 52 percet kell ácsorogni (a resti is zárva!), a másik esetben jó kétórás ácsorgásra lenne szükség. Persze az eredeti vasúti menetrendben is sorra óra 35 perckor indulnak délután tovább a vonatok Gyulára.

Újabb kérdés, hogy mi lenne, ha Gyulán egy-egy helyen meg is állnának a buszok? A mi esetünkben egy néni a busszal és a nagy bőröndjével elment a Csabai úti háza előtt, majd letették a vasútállomáson. A rugalmasság fontos lenne Gyula fürdőhely jellege miatt is.”

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága reagálásában kiemelte, az előre nem tervezhető közúti forgalmi dugók miatt előfordul, hogy a vonatpótló autóbuszok késnek. A járatok menetrend szerint csak azokon az állomásokon és megállóhelyeken állhatnak meg, amelyeken menetrend szerint a helyettesített vonat is megállna. Ennek figyelmen kívül hagyása további késéseket okozna.

A buszok menetrendjét a vonatokéhoz kellett igazítani, azt is figyelembe véve, hogy menetidejük hosszabb, mint a vonatoké, amelyek Gyulától – átszállás után – tovább közlekednek Vésztőre. A járatok Sarkad állomáson találkoznak, ha tehát a Gyula felől jövő vonat később érkezik Sarkadra, akkor a Gyula felé közlekedő vonatok is késni fognak, emiatt az utasok nem fogják elérni a Budapest felé induló vonatokat Békéscsabán. Jó hír ugyanakkor, hogy július 6-ától módosul a menetrend: 9.50, 11.50, 12.50, 13.50, 14.50, 15.50, 16.50, 17.50, 19.50 időpontokban is indulnak majd vonatpótló buszok, amelyek azonban Fényes megállóhelyet is érintik, így 31 perces menetidővel fognak közlekedni.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere Facebook oldalán jelezte, a fényesiek lakossági fórumon kérték, hogy ha lehet két helyen is álljon meg a busz Fényesen. Ennek a kérésnek is eleget tett a MÁV a településvezető megkeresését követően.

A MÁV-nál kiemelték: a vonatpótló buszozás augusztus 17-éig, a vonatforgalom visszaállításáig lesz érvényben. A vonatpótló autóbuszok csak a jelenlegi kocsi-állásokról tudnak elindulni, az autóbusz-pályaudvar sajátosságai és az úthálózat kialakítása miatt. A váróterem kijáratánál azért nem állhat meg a vonatpótló busz, mert akadályozná a menetrendszerinti autóbuszjáratok közlekedését. A vonatok Békéscsaba állomáson nem mindig a 10. vágányra érkeznek, hanem a 7.-re és most már a 4.-re is. Az állomás átépítés alatt áll, ezért kisebb mértékben megnövekedett a gyaloglási távolság a 10. vágány melletti peron és a vonatpótló buszok indulási helye között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!