Közélet

2015.05.28. 14:18

A turizmus erősítésében látja a jövőt Gyula

A grémium elfogadta az önkormányzat 2015 és 2020 közötti gazdasági programját.

P. G.

Kertes Istvánt választotta a Gyulasport Nonprofit Kft. ügyvezetőjévé csütörtöki ülésén a fürdővárosi képviselő-testület. Mint ismert, a választásra azért volt szükség, mert a cég korábbi vezetője, Felföldi Sándor a Gyulai Várfürdőnél folytatja pályafutását. Kertes Istvánt 2020. július 31-ig bízták meg a feladattal.

Csütörtökön egyúttal elfogadták az önkormányzat 2015 és 2020 közötti gazdasági programját. Ezzel kapcsolatban Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a szakmai anyag az előző évek fejlesztéspolitikájára építve átfogó célokat nevesít 15-20 éves távlatban. A településvezető ezután összefoglalta a mintegy húsz oldalas program legfontosabb ismérveit.

Mint elmondta, a turizmusban a város pozíciójának további erősítését tűzték ki célul a nemzetközi piacokon. A nevelési-oktatási infrastruktúra fejlesztését is fontos elemként nevezték meg a dokumentumban, hogy a gyulai diákok versenyképes tudáshoz jussanak.

A városüzemeltetési költségek ésszerűsítése is hangsúlyos pontja a szakmai anyagnak, aminek távlati elképzelése az energiaautonómia megteremtése. Újdonságként, új elemként a versenyképes vállalkozói környezet és a vállalkozói együttműködési formák erősítése, valamint az élelmiszeripar fejlesztése is bekerült a programba.

Dr. Görgényi Ernő a teljesség igénye nélkül szólt a konkrét projektelképzelésekről, az energetikai korszerűsítésekről, az oktatási, szociális és egészségügyi intézmények modernizálásáról, a sporttelep további fejlesztésének terveiről, az élelmiszer-ipari elképzelésekről, egy újabb ipari park tervéről, illetve az északi ipari park további fejlesztéséről, valamint az északi elkerülő továbbra is szorgalmazott megépítéséről. Közlekedésfejlesztési projektekben is gondolkodnak, de a belváros rehabilitációját is folytatnák.

Bod Tamás (Együtt-MSZP) pártpolitikától független kérdésnek nevezte a gazdasági programot, kiemelve, hogy a 44-es gyorsforgalmi út megépítése önmagában nem hozna a megye és a város számára „megváltást”. Durkó Károly (Városbarátok) a határmentiségben rejlő együttműködési lehetőségekre világított rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!