Közélet

2015.05.22. 11:49

Május végén kiderül, elbírja-e a forgalmat az új felüljáró

Látványos fázisába érkeztek a békéscsabai vasútberuházás részeként készülő Orosházi úti híd munkálatai. A beruházó tájékoztatása szerint a Jaminát a belvárossal összekötő műtárgyat várhatóan június elején vehetik birtokukba a közlekedők, melynek feltétele a sikeres próbaterhelés.

Molnár Pál Márton

Fotó: Lehoczky Peter

– A felüljáró acélszerkezetének megfeszítése a hónap elején történt meg. Ezenkívül mindkét oldalon folynak a betonozási és aszfaltozási munkák. A felüljáró ideiglenes forgalomba helyezését június elejére tervezzük, aminek feltétele azonban a május utolsó napjaiban várható sikeres próbaterhelés és a hatósági jóváhagyás. Az ideiglenes forgalomba helyezés 2x1 forgalmi sávon, valamint egy közös gyalogos és kerékpáros sávon történhet meg – tájékoztatott a beruházó képviselője.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, az állomási vágányhálózat kiépítésével és tartozékainak rekonstrukciójával ugyancsak ütemezetten halad a kivitelező. A személyforgalmi vágányoknál az elmúlt időszakban a földmunkákat, a stabilizációs és védőréteg készítését, illetve a zúzottkő alsóágyazat beépítését lehetett nyomon követni. A peronok „L” alakú szegélyelemeit folyamatosan helyezi el a kivitelező, a szegélyelemek között pedig már sok helyen a feltöltés és a burkolat is elkészült. A perontetők beemelése ezen a héten megtörtént. A gyalogos aluljáró május végére szerkezetkész lesz, ezen a héten már az utolsó födémszakaszok betonozása, illetve a liftaknák építése zajlott.

Amint a peronaluljárónak a felvételi épületen belülre eső része elkészül, el lehet kezdeni a csarnok belső restaurálási, rekonstrukciós munkáit. A folyamatos homlokzati munkák mellett már elkészült a felvételi épület déli pavilonjának manzárd teteje és befejeződtek az északi pavilon tetőszerkezetének ácsmunkái. A buszpályaudvar felőli oldalon az elmúlt héten elkészült a 4 oszlopos portikusz (oszlopcsarnok), így immár két hete az utasforgalom ideiglenes terelése is ezen az épületrészen keresztül valósul meg. A csarnok középvonalában megkezdődött a szélfogó és 8 oszlopos portikusz alapozása.

A Szerdahelyi úti közúti, gyalogos, kerékpáros aluljáró közel szerkezetkész. A víztelenítő szivattyú aknájának lesüllyesztése sikeres volt, így május 2-án az autósok is visszakapták az ideiglenes szintbeli átjárót. A 4433. számú út új bevezető szakaszának építése gyors ütemben halad, a vállalkozó június végére tervezi az út ideiglenes forgalomba helyezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!