Kék hírek, bulvár

2015.05.22. 09:35

Befolyással üzérkedés miatt emeltek vádat egy vállalkozó ellen

Üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés és zsarolás miatt vádat emelt a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 69 éves békéscsabai vállalkozó ellen - közölték a főügyészségtől pénteken.

BEOL

A vádirat szerint a férfi egyéni vállalkozóként 2011. márciusától 2013. február végéig vállalkozói szerződések keretében munka- és tűzvédelmi szakfeladatot látott el az egyik Békés megyei város önkormányzatának megbízásából az önkormányzathoz tartozó intézményekben.

A vádlott 2012. decemberében békéscsabai lakására hívta el régi ismerősét, a későbbi sértettet, aki szintén egyéni vállalkozóként vele azonos foglakozást folytatott. Ekkor a vádlott előadta a sértettnek, miszerint az önkormányzatnál el tudja intézni, hogy miután egészségügyi okokból visszavonul, a polgármester a sértettel kössön vállalkozói szerződést a munka- és tűzvédelmi feladatok ellátására.

A vádlott az ígért közbenjárásért cserébe a havi 100 ezer ft összegű díjazásból havonta 40 ezer ft-ot kért.

A sértett elhitte a vádlott által előadottakat és miután az önkormányzat a vádlottal kötött vállalkozói szerződést felmondta, a munka- és tűzvédelmi feladatok ellátásának elnyerése érdekében felvette a kapcsolatot a polgármesterrel, aki  – anélkül, hogy a vádlottal erről egyeztetett volna – elfogadta a sértett ajánlatát és 2013. március 1. napjával megbízta a szakfeladatok ellátásával.

A szerződés szerint azonban a feladatellátásért nem 100 ezer, hanem havonta bruttó 70 ezer ft díj került megállapításra, erre tekintettel a vádlott havi 25 ezerre mérsékelte az igényét.

A sértett abban a hiszemben, hogy a vádlottnak köszönheti az elnyert munkát, 2013. március 1. napjától 2014. március 15. napjáig havonta 20 ezer, azaz összesen 325 ezret fizetett a vádlottnak, ekkor azonban – 1 év után – beszüntette a fizetést. A vádlott ezért őt azzal fenyegette meg, hogy ha 2014. április végéig nem adja meg a hátralévő 7 havi „tartozást”, megbízza ügyvédjét, tegyen ellene feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt. A sértett ekkor fordult a rendőrséghez.

A vádlott terhére rótt bűncselekmények közül az üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének büntetési tétele 2-8 évig, míg a zsarolás bűntettének 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A Békéscsabai Járási Ügyészség vádiratában végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, valamint 325 ezer ft erejéig vagyonelkobzás elrendelését.

Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!