Közélet

2015.05.21. 11:28

Gyulára is befutott a munkavédelmi roadshow

Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium ingyenes tájékoztató előadásán ismertettek a résztvevőkkel.

BEOL

Tudta Ön, hogy évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak? És azt, hogy éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?

Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben.

Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.

Az országos előadássorozat gyulai állomásának kiemelt témái voltak a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai és a munkabalesetek munkáltatói kivizsgálása.

Babinszki Szilárd, a Békés Megyei Kormányhivatal főtanácsosa előadásában elmondta, hogy „A legális és jogszerű foglalkoztatás minden piaci szereplő számára fontos kell, hogy legyen mivel csak így garantálható a foglalkoztatással kapcsolatos jogok és kötelezettségek érvényesülése.”

Vízhányó László, a Békés Megyei Kormányhivatal munkavédelmi referense előadásában kiemelte, hogy „A munkáltatók és a munkavállalók közös célja és feladata a munkavégző képesség megóvása, a munkabalesetek megelőzése!”

A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el. Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!