Közélet

2015.04.12. 17:30

Válás: megyénkben is elérhető a segítség

Befejeződött a Magyar Családterápiás Egyesület XXIX. Vándorgyűlése a Csabagyöngye Kulturális Központban. Minden évben más megyeszékhelyen szervezik meg, ebben az évben Békéscsaba adott otthont a tudományos találkozónak.

Zsabka Erzsébet

A több mint hatszáz, családterápiával, párterápiával foglalkozó segítő szakember, három napon keresztül tanácskozott a szakma aktuális kérdéseiről. A színvonalas megszervezést a helyiek  is – a Békés Megyei Családterápiás Egyesület, az Egyensúly AE Egyesület, a Sorsfonó Önismereti Egyesület, a Pándy Kálmán Kórház munkatársai és önkéntesek - segítették.

Kovács Miklós szakpszichológus, családterapeuta, a Magyar Családterápiás Egyesület elnöke elmondta, hogy egyre nő azok száma, akik igénylik e speciális pszichoterápiát. A húsz évvel ezelőttiekhez képest, a családterápia  és a párterápia iránti igényt összehasonlítva, az utóbbi időben elsősorban párterápiára jelentkeznek lényegesen többen. Ez azt jelenti, hogy a rászorulók ismerik ezt a lehetőséget, és már arra is rájöttek maguktól a párok, hogy mindkét fél részvétele szükséges a kapcsolat rendezéséhez. A segítség igénybe vételével csökkenteni lehetne a megnövekedett válások számát, amely nem csak a férj – feleség, az élettársak szempontjából fontos, hanem a gyerekeik egészséges lelki fejlődése, az ők jövőbeni sikeres párkapcsolatuk szempontjából is. Hiszen a szülők kapcsolati problémája szintén teher a gyerekeiknek, és felnőtt korukban hatványozottan jelenik meg az ő életükben is.

Gyakran a pároknak  nem sikerül egyedül megoldani az állandóan fennálló problémát, mivel az örökös veszekedésben, nem látják meg a háttérben meghúzódó valódi okot. Nem tudják egymás között lerendezni a konfliktust, pedig egy szakember, a párterapeuta segítségével sikerrel járhatnának. Így megspórolhatnák a válással járó lelki és anyagi terheket.

Kovács Miklós arról is beszélt, hogy a család- és párterápia sajnos kevés intézményben érhető el, mivel az OEP anyagilag kevéssé támogatja a pszichoterápiát. Pedig ez a hatékony, korszerű segítség, szakember, idő és hely igényes, ezért elsősorban magánpraxisban vehető igénybe.

Dr. Albert András pszichiáter, családterapeuta, a Békés Megyei Családterápiás Egyesület elnöke elmondta, hogy megyénkben is hozzáférhető a segítség. Az Egyesület a jövőben egy honlapot indít, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak hová fordulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!